Dersimci Gelişmemiş Feodaller... Dersim demiyorlar, Tersim Diyorlar.. Dersimci Gelişmemiş Feodaller...


Dersim'ci Gelişmemiş Feodaller Dersim demiyorlar, Tersim Diyorlar..  ...

Dersim demiyorlar, Tersim Diyorlar

Acı bir olaydır evet. 
Binlerce çoluk çocuk, ana insan katledilmiştir.
Kimine göre 4-5 bin, kimine göre 10-12 bin, son günlerde ve zaman geçtikçe ölü sayısı yükseliyor. Şimdilerde 30-40 bini buldu. Birkaç yıl sonra 100 bini bulacağından eminim.
 
Bu da önemli değil sonuçta bir dram, bir katliam vardır. Buna insanim diyenin itirazı olmaz.
Dersim olayı Cumhuriyet kuruldu kurulalı Cumhuriyetle sorunu olan gerici, yoz işbirlikçilerinin, bölücü etnik köken faşistlerin savundukları kendilerini % yüz haklı gördükleri tek sermayeleridir Dersim katliamı.
 
O nedenle her yıl temcit pilavı gibi ısıtıp ısıtılıp ortaya koyarlar.

Gericileri ve bölücü etnik köken faşistlerini anlıyoruz ama kendilerine devrimciyiz, sosyalistiz, demokrat, özgürlükçüyüz diyenlerin, aynı söylemlerle aynı amaca hizmet eden aynı sonuçları doğuracak şekilde, aynı zamanda ortaya koyuş tarzlarını da anlıyorum.

Anlıyorum dedim çünkü onlar ne sosyalist ne devrimci ne demokrattırlar. Bu kişiler kendi içlerindeki kimi ırkçılığını, kimi gericiliğini, kimi de yalakalığını cahil değillerse, sosyalistlik ve demokratlık maskesi altında kusanlardır.

Haksızda değiller vicdanlara hükmeden başka dayanacak ganimetleri yoktur çünkü.
Erdoğan'ın bir dönem olaya fitne, fecir kokan bakış açısını dikkate bile almıyorum.
Fakat böyle acı bir olay,
Dile getirilmesin mi?
Sorgulanmasın mı?
Araştırılmasın mı?
Elbette araştırılıp dile getirilsin,sorgulansın ve anılsın.
Ama bu ülkeye ve bu ülkenin insanlarına saygısı olan her devrimci, her sosyalist konuyu ele alırken çok dikkatli ve sorumlu davranmalıdır.

Çünkü bizler diğer kesimlerden farkımızı ancak böyle konularda böyle durumlarda ortaya koyabiliriz. Kişisel duygulardan, ezbercilikten uzak, daha geniş daha evrensel, daha akılcı araştırmacı bir durumda olabilmeliyiz.

Dünya var oldu olalı zulümler katliamlar hiç eksik olmamıştır. Be Tarihte ve Dünyada hiç bir modern demokratik devrim kansız gerçekleşmemiştir.

İslamı tanımış ülkelerin içinde bizim devrimlerimiz 1789 Fransız devriminden bile daha çok önemlidir. Tarih katliamlarla doludur, bugün de devam ediyor. Dünyanın birçok devletinde hatta çok yakınlarımızda bile .Yarın da devam edecek.

Dersim olaylarının olduğu tarihlere bir bakalım.
Fransa Cezayir de hatta Paris’in içinde bile binlerce Cezayirliyi şehir dışına götürüp toplu halde katletmekle meşgul, Amerika Kızılderili avcılığında,İngilizler Osmanlı’dan boşalan bölgede İsrail devleti ortamını geliştirebilmek için Ortadoğu’yu kan gölüne çeviriyor.Ve hiç bir zaman toz kondurmak istemediğimiz sosyalist Rusya, Kafkaslarda yüz binlerce insanın katliamıyla meşgul.

Kim bana bugüne kadar var olabilmiş tarihinde katliam yapmamış bir tek ülke ismi söyleyebilir, isterse sosyalist ülke olsun.Demek ki hümanist duygularla ve felsefi ideallerle devletler kurulup yönetilemiyormuş.

Dönelim şimdi Dersim Olayına..
Son günler internette Atatürk'ün imzaladığı öne sürülen düzmece bir katliam belgeleri yer alıyor. Kimi içinde ırkçı düşüncelerine, kimi intikam duygularına, kimi de cehaletine kurban gidip sosyalistlik maskesi altında bu safsataları paylaşıp duruyor.

Ben simdi onlara bir kaç soru sormak istiyorum.
1-) Atatürk yoğun tedavi altında iken neyi imzalamış. O belgenin tarihi nedir? Belgede ne yazıyor? Gidin Dersimlileri öldürün mü yazıyor?

2-) Bu dersim olayının Kökeni ne zamana dayanıyor. İngilizlerle olayın bağlantısı nedir? Şeyh Sait her hafta İngilizlere rapor veriyor muydu?

3-) Dersim direnişinin amacı ne idi Cumhuriyete neden karşı idiler. İnsanı sömüren aşiretçi gerici yoz feodal iktidarlarını kaybetmemek için mi? Yoksa cumhuriyet ve devrimlerinden daha ilerici bir yönetim şekli için mi? Seyit Riza kimdir. ilericimidir, sosyal görüşlümüdür, Halkcı modern çağdaşmıdır,

4-) Dersimde gerçekleşen dramın başka türlü çözümlenebilme olanağı var mıydı? Bütün yollar denenmemiş miydi? Başka bir yolu var idiyse nasıl bir yol izlenmeliydi.

5-) Geçmişteki bu çok acı dramdan intikam mı almalıdır, Bunu silah olarak kullanmalı mıdır? 
Yoksa olayı objektif bir şekilde araştırılıp ders mi çıkarılmalıdır?

6-) Dersim olayı CHP zamanında oldu peki o zaman herkes CHP’li değil miydi? CHP devlet kuran parti değil midir ? Celal Bayarlar Menderesler CHP'li değillermiydi.. O zaman CHP den başka parti var mıydı?

7-) Bu gün bu olayı söz birliği etmişçesine ayni tarz ve söylem sekliyle ele alan gericiler, Cumhuriyet ve Atatürk düşmanları, etnik kökenci faşistler ve sözde sosyalistim diyenler, bu tarz ortaya koyuş biçimleriyle sizce kimin işine daha çok yarıyorlar emperyalistlerin amacına mı yoksa nereye? Sosyalizme mi? Size hangisi daha yakın görünüyor?

8-) Dersim olayı olduğu tarihte Dünyada tüm komünist ve solcu çevre yayın organları olayı manşetten nasıl yorumladılar.

(son sorunun cevabını ben vereyim manşetler aynen şöyle idi)
""Emperyalistleri büyük yenilgiye uğratan Mustafa Kemal Cumhuriyeti modern ve yenilikçi devrimlerine karşı çıkan gerici feodalistlere göz açtırmadı" şeklinde idi.
komünist enternasyonelin konuyla ilgili manifestosu aşağıda linktedir.
Sonuç olarak Dersim tarih sayfamızda kara bir dönemdir. Binlerce cahil zavallı çocuklar, bebeler, analar, yiğitler katledilmiştir.

Bu olayı ele alış biçimimiz intikam duygularıyla hesap sorma arzusuyla değil, araştırıp ders çıkarma maksadıyla olmalıdır.

Bu ayrılıkçı fitne sokmak isteyenlerin eline silah olarak verilmemelidir.
Olaydan devletin sorumlu olduğu kadar isyanı çıkartanların, elebaşlarının ve kışkırtıp cesaret verenlerinde sorumlu olduğu unutulmamalıdır.

Değerlendirme yapılırken yukarıdaki soruların cevapları detaylı olarak araştırılarak yapılmalıdır ve hiç kimse suçlanıp çamur atılmadan sorumluluğu hep birlikte üstlenip bu acı olayın gerçekleşebilecek başka acı olaylar için malzeme olarak kullanılmasına kesinlikle izin verilmemelidir.

Geçmişe dayalı kin ve intikam duygularıyla siyaset yürütmek ilkel kabileci fasit ve ırkçı toplum özellikleridir.

Gecmişle bugünün kavgasından her zaman gelecek ve insan kaybeder. Barış kaybeder özgürlük kaybeder. Geçmişte en büyük katliamları Almanlar Fransızlar ingilizler birbirlerine arasında yapmışlardır. Onlar bir çok şeyi aşmışlar ve geçmişin etkisinde kalmadan bundan ders çıkarmasını biliyorlar bakın şimdi ne durumdalar. Bülent Dündar.



Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

buttons=(Accept !) days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !