New York Times: Türkiye dengesiz ve intikam peşinde bir adamın eline kaldı



Fotoğraf: DHA

New York Times: Türkiye dengesiz ve intikam peşinde bir adamın eline kaldı
ABD’nin köklü gazetelerinden New York Times, referandum sürecindeki ‘usulsüzlük’ iddialarının Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın meşruiyetini sarstığını yazdı.

referandum sonucuna ilişkin şu değerlendirmeler yer aldı: “Türkiye’nin anayasa değişikliği referandumuna ilişkin söylenebilecek en iyi şey, halkın yüzde 48.7’sinin, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın dikta yönetimini sağlamlaştırmak için şimdiye kadarki en ölçüsüz hamlesine karşı koyması. Pazar günü oyların yüzde 60’ını kazanmayı bekleyen Erdoğan, Ankara ve İstanbul gibi büyük şehirleri kaybetti. Erdoğan’ın meşruiyeti, uluslararası gözlemcilerinden gelen seçim usulsüzlükleri iddialarıyla daha da sarsıldı.”

‘Türkiye dengesiz bir adamın ellerine kalacak’

Resmi sonuçların yayınlanmasıyla birlikte, Türkiye’nin ‘dengesiz ve intikam peşinde’ bir adamın eline kalacağı belirtilen yazıda, Avrupa ile Müslüman dünyası arasında on yıllardır ‘köprü vazifesi’ gören Türkiye’nin demokratik yapıya ve değerlere neredeyse hiç saygı duymayan birinin yönetiminde istikrarlı ve refah bir geleceğe sahip olup olamayacağı sorgulandı.

Erdoğan’ın 2003’te başbakan seçildiğinde, Türkiye’yi Müslüman bir demokrasi modeli haline getirmeye bağlı göründüğü belirtilirken, “Erdoğan son yıllarda muhalifleri, orduyu, akademiyi ve medyayı agresif bir şekilde bastırdı. Darbe girişimi daha da ileri gitmesine bir bahane oldu” dendi.
‘Referandum süreci ‘tehdit iklimi’nde geçti’

“Referandum sürecindeki kampanyalar da benzer bir ‘tehdit iklimi’nde geçti” diye devam edilen yazıda, Erdoğan’ın değişiklik tekliflerine destek verenlerin medyaya hükmettiği, karşı çıkanların ya dövüldüğü ya da vurulduğu belirtildi: “Muhalefet partileri bazı oy pusulalarında mühür olmadığını ifade etti ve oy sahteciliğine ilişkin en az üç örneğin kamerayla kaydedildiği görüldü.”

NYT yazıyı ‘umutlu bir tablo’ çizerek tamamladı: “Eninde sonunda Türkiye’de demokrasi canlanırsa, bu, milyonlarca Türk’ün Erdoğan’ın dayattığı otoriter sistemi istememesi sayesinde olacak ve haklarını ve özgürlükleri geri kazanmak için yeni yollar bulacaklar.”

Tags

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

buttons=(Accept !) days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !