Geçen Yıl Kocaları Tarafından Öldürülen 440 Kadını Anmak İçin Türkiye'de Perili Bir Anıt Var


Geçen Yıl Kocaları Tarafından Öldürülen 440 Kadını Anmak İçin Türkiye'de Perili Bir Anıt Var

Bazılarının söyleyebileceği gibi, zayıflıkta belirli bir güzellik ve güç vardır. Ama bazen insanlar arasındaki eşitsizlik sadece üzüntü getirir. Tüm dünyada akut ama sıklıkla dile getirilmeyen bir sorun olan aile içi şiddet vakası böyledir. Türkiye'de bir sanatçı bunu çok yürek burkan ve önemli buldu, hemşehrilerinin bilincine görmezden gelinemeyecek bir yol bulmayı başardı ve aynı zamanda bu korkunç şiddete kurban gidenleri güzel bir şekilde anmayı başardı. harcanan hayatların hatırası kalır.

Bu 440 çift ayakkabı İstanbul'da bir binanın duvarına asıldı.



Dünyanın hemen her köşesinden kadına yönelik aile içi şiddetle ilgili pek çok hikaye duyuyoruz ve bu, kadınlarda şiddet içeren ölümlerin en yaygın nedenlerinden biridir. Türkiye'deki meselelerle ilgili olarak, bu rakamlar, oradaki kadınların yaklaşık yüzde 40'ının aile içi şiddete maruz kaldığını ve bazı vakaların en trajik sonu olduğunu gösteriyor. Bu sorunlara farkındalık getirmek için bir sanatçı, kimsenin göz ardı edemeyeceği bir anıt fikrini ortaya attı.

Ülkede geçen yıl kendi kocaları tarafından öldürülen 440 kadını anmak için




Türk sanatçı ve grafik tasarımcı Vahit Tuna tarafından yapılmıştır.



Sanatçı, harekete geçme ilhamının sosyal medyada sorunla ilgili artan sayıda mesajı görmekten geldiğini söyledi. Ancak, bu hikayelerin kamuoyunun dikkatine sunuldukça hızla kaybolma eğiliminde olduğunun farkındaydı ve uzun süre gözden kaçamayacak bir hatırlatmaya ihtiyaç olduğunu gördü.
Tüm kadınların sahip olmasını istediği kadınsı gücün ve bağımsızlığın sembolü olarak yüksek topuklu ayakkabıları seçti.




Yüksek topuklu ayakkabılar asla kurbanlara ait değil, kültürel bir jest



Sanatçı, düz ayakkabı ya da başka bir ayakkabı türü değil de yüksek topuklu ayakkabı kullanma tercihini tartışıyor. Bir yandan daha çok estetik nedenlerle topuklu ayakkabıyı tercih ettiği için doğrudan bir mesaj olarak görülmemesi gerektiğini söylüyor. Sonuçta bu görsel, bu yüzden o şekilde düşünmek zorunda kaldı. Öte yandan, kadınların istihdam edilmelerinin ve dolayısıyla kendilerine bakabilmelerinin, eşlerine bağımlı olmamalarının bir sembolü olarak görülebileceğini söyleyerek kendi kendisiyle çelişmektedir.

Türkiye'nin bazı bölgelerinde, bir kişinin ayakkabısını geçtikten sonra dışarı çıkarmak gelenekseldir.



Aile yas sembolü olarak ayakkabılarını çıkarır




Sanatçı bilginin güç olduğuna inanır ve bu nedenle sorunu ve birey olarak bununla nasıl başa çıkılacağını bilmek önemlidir. Sistemi değiştirmek için çok fazla ayrı hareket gerekiyor. Tuna'nın diğer projeleri de kendi ülkesinin uğraştığı sosyal ve ekonomik meselelere odaklanıyor.
Sanat enstalasyonu İstanbul'un merkezi bir yerinde kurulmuştur.




440 ayakkabı orada 6 ay boyunca sergilenecek



Bu haber Bored Panda sitesinde 2020'de yayımlanmıştır

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

buttons=(Accept !) days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !