Size dünyayı getiriyoruz! İşte Dünya'nın en ilginç, en korkunç ve en güzel yaşayan Doğa Olayları

           

Size dünyayı getiriyoruz! 
İşte Dünya'nın en ilginç, en korkunç ve en güzel yaşayan Doğa Olayları
Oluşturan  Bülent Dündar

Catatumbo Yıldırımları - 



Venezuela Venezuela'daki Catatumbo Nehri'ne yılın 140-160 günü geceleri saatte 280'e yakın yıldırım düşer. 



Bu sebepten dolayı Catatumbo Nehri ozon tabakasının en büyük jenaratörü olarak kabul edilir.

Cehennem kapısı - 



Türkmenistan 1971'de Rus yer bilimi uzmanları doğalgaz araması yaparken tesadüfen buldukları uzun bir kuyudur. 



Çapı 70 metreyi bulan bu kuyudan Metan Gazı çıktığı için bilim insanları çevreyi korumak adına bu kuyuyu ateşe verdiler ve o zamandan beri kuyu sürekli yanmaktadır.

Kar Bacaları Erebus Dağı, 

Antartika'daki Ross Adası'nın batısında bulunan ve dünyadaki etkin yanardağlar içinde en güneyde yer alan volkandır. 



Ross Adası'nı oluşturan dört yanardağdan Erebus dışındakiler, sönmüş yanardağlardır.

Kırmızı yengeçlerin göçü 




Yılın büyük vaktini ormanda geçiren yengeçler ormandan, kıyıya doğru hareket eder ve bu tüm adada senkron bir şekilde gerçekleşir.

Kral kelebeklerinin göçü . 


Bizler kelebeklerin bir gün ömrü oldugunu düsürdük.Kış uykusu dört ay sürer ve kelebekler bu sürede hiçbir şey yemezler.


Bu uykunun ardından kelebekler mart ayının sonlarına doğru başlayan ilkbahar ile tekrar Kanada'ya doğru yola çıkarlar. Kelebeklerin Meksika'dan Kanada'ya ulaşması 4 ay ve 3 nesil alır.



Kral kelebekleri, her yıl düzenli olarak sürüler halinde Kuzey Amerika ve Meksika arasında göç eder. Kuzey Amerika'nın Ağustos ayında başlayan soğuk havalarından kaçarak Meksika'nın ılıman ikliminde bulunan bir dağ ormanındaki ağaçta toplanarak kış uykusuna yatarlar.

Peri Halkaları - 



Namibya Namibya Çölü'nde yıllardır sırrı çözülemeyen şekillerindne ötürü 'Peri Halkaları' olarak adlandırılan oluşumların beyaz karıncaların eseri olduğu anlaşıldı.

Deniz altı Ekin Çemberi 


Japonya'da bulunan bu sualtı şekilleri 2012'de ilk bulunduğunda bir çok soruya sebep olmuştu. Bir balığın çiftleşmek için yaptığı bu şekiller için pek çok iddia ortyaya atılmıştı.

Moeraki Kayaları 




Yeni Zelanda da Otago ve Moeraki arasındaki sahilde bulunan bu kayaların ilginç özelliği, büyük boyutları ve yuvarlak şekilleri. Çapları 40 santimetre ile 4 metre arasında değişmekte.

Siyah Güneş 

İngiltere'de 50 bin sığırcık kış boyunca günbatımından önce gökyüzünde toplanırlar.

Çiçekli Çöl 




Çorak Atacama çölü her birkaç yılda bir muhteşem çiçeklerle yayılır.

Merceksi Bulut 




Merceksi bulut olarak adlandırılan bu bulutlar her boyutta olabilir ve oluşması için fotoğraftaki gibi bir dağa ihtiyaç duymayabilirler. Bu nedenle açık alanda oluşan ufak boyutlularının ufolara benzetildiği de söylenir.

Mammatus Bulutları 





Mammatus bulutlarının adı latin alfabesindeki "meme" ve "göğüs" anlamına gelen kelimeler türetilerek oluşturulmuştur.

Polar stratosferik bulut 




Arktika denilen Kuzey kutup dairesinin üstünde kalan bölgede görülür. Her ne kadar güzel görünseler de aktif olarak üretilen kimyasallar nedeniyle oluşmuşlardır ve ozon tabakasının delinmesinden sorumlu tutulurlar

Asperatus Bulutları 








'Undulatus asperatus' olarak bilinen bu bulutlar çarpıcı bir görünüme sahip olabiliyorlar, seyrek meydana geliyorlar ve yeni bir tür bulut olarak gösteriliyorlar.

Benekli Göl – 


Kanada Kanada'da bulunan bu göl tamamen doğal bir çok minerali barındırdığı için bu hoş görüntüye kavuşmuştur.

Biyolüminesan Serpintisi 




Maldivlerde bir kumsalda gece yürürken bu muhteşem güzelliğe tanık olabilirsiniz. sadece Maldivlerde değil bu canlılar dünyanın her tarafında bulunurlar.

Işık Sütunları 




Işık Sütunları paralel ve düzlemsel yüzeylere sahip buz kristallerinin ışığı yansıtmasıyla oluşan görsel bir olgudur. Ufukta batmakta veya doğmakta olan güneş, ay ışığı veya uzaktaki yapay ışıklar bu görsel şölenin oluşmasına sebep olabilir.

Buz Çiçekler 




Soğuk ve rüzgarsız şartlarda yeni donan göl ve deniz yüzeylerinde oluşan bu buzdan çiçeklerin çapları yaklaşık 3-4 cm kadar ulaşır.

Devler Kaldırımı 



Kuzey İrlan'da da County Antrim mevkiinde bulunan okyanusun hexagonal kayalarla bulustugu, bir zamanlar devlerin yurudugu yerler diye anılan jeolojik oluşum. Bazalt sütunlardan en yükseği 12 metredir. Sütunların üst bölümü basamak şeklindeyken alt bölümü ise denizin altına inmektedir. Büyük bölümü altıgen şeklinde olsa da bazıları yedi ya da sekiz köşelidir.

Yürüyen Taşlar 





320 kilogram ağırlığında bir taş, arkasında derince bir iz bırakarak 200 metre yürüdüğünü pek çok yerde görmek mümkün değil. ABD'nin Kalifornia ve Nevada eyaletlerinin sınırında yer alan Ölü Vadi düzlüklerinden biri, dünyanın en gizemli doğa olaylarından birine ev sahipliği yapıyor.

Gökkuşağı Bulutları 






Gökkuşağı bulutları, henüz oluşmuş ince bir bulutun içindeki buz kristalleri ve su damlalarının içinden güneş ışınlarının geçmesiyle oluşur. Görüntüleri deterjanlı suyla yaptığımız baloncuklara benzer.

Gökkuşağı Okaliptüsü 



Çoğunlukla Yeni Gine, Yeni Britanya ve Filipinlerde de bulunan bu ağaç 75 metre yüksekliğine kadar büyüyebilen bir okaliptüs. Gövdesinde gökkuşağının bütün renklerini taşıdığı için gökkuşağı okaliptüsü olarak biliniyor.

Maelström Maelström






Notveç'in batı kıyıları açıklarında,Kuzey Buz Denizi'ndeki Morkanaes ile Mosken adaları arasındaki güçlü gelgit akıntılarından kaynaklanan bir anafordur.

Donmuş baloncuklar 




Doğal yollardan oluşan metan gazının yüzeye çıkarken karşılaştığı buz kütlesinin altında kalarak donması bu güzel ama bir o kadar da tehlikeli doğa harikasını yaratmaktadır.

Su Altı Buz Saçağı


Buz saçaklarının suyun altında gerçekleşen haline, İngilizcede “brinicle” deniliyor. Kelimenin Türkçe karşılığı henüz yok ama, su altı buz saçağı demek doğru bir tanım olabilir. Bu ilginç buz saçakları, aşırı soğuk bir tuzlu su akıntısının okyanusa ulaşması sonrasında oluşuyor.

Volkanik Patlama Şimşeği





Volkanik duman bulutların, çok büyük miktarda elektriksel yük ve statik ürettiği biliniyordu fakat görünene kadar bu durumu bilim insanları da tahmin etmiyordu. Nadir bazı durumlarda, bu duman bulutlarının içinde çok vahşi şimşek fırtınaları oluşabiliyor.

Tayf - Elf - Mavi Jet



Küçükken 'Gökkuşağı' gördüğünde sevinen bir milletiz biz fakat bunlar bambaşka. Fotoğrafta görülen rengarenk şekiller, atmosferdeki elektrik yükünün boşalması sonucu ortaya çıkıyor.
Gökkuşağı Alevleri (King Of The Rainbow)


Bir önceki resimde gökkuşağından bahsederken, bunu atlasak olmazdı.Çok yüksekteki bulutlarda bulunan buz kristallerinden yansıyan ışık, ortaya bu görüntüyü çıkarıyor. Ama aslında gökkuşağı alevlerinin ne ateşle, ne de gökkuşağıyla alakası var. Yalnızca rengarenk olmaları ve alevler gibi değişken şekilleri olması sebebiyle bu isimle anılıyorlar.


Bembeyaz Gökkuşağı


Tamam tamam, rengarenk olanlarını hepimiz gördük, hava atmaya gerek yok. Bembeyaz olanından gördün mü ondan haber ver! Beyaz gökkuşağı , sisin içinde görülen bir doğa olayı. Sisin içindeki yoğunluk çok fazla odluğu için ışık yansımıyor. Bu yüzden de gökkuşağını oluşturan renkler çok soluk, beyaza yakın renklerde görülebiliyor.

Gökkuşağı değil "Aykuşağı"


Hep gökkuşağı olmaz biraz daha özelleri de lazım ama dimi? Aykuşakları, güneşten değil de ayın yüzeyinden yansıyan ışıklar sayesinde ortaya çıkan, bir çeşit gökkuşağına verilen isim. Ayın yüzeyinden yansıyan ışığın çok az olması sebebiyle, aykuşakları da oldukça solgun bir doğa olayı olarak karşımıza çıkıyor.

Alev Hortumu (Anafor)





Biz havadan olanından korkuyorken yaradan neleri veriyor.Alevlerden oluşan hortumlara, ateş anaforları deniliyor. Aşırı sıcaklık ve türbülanslı rüzgarlar çıktığı zaman oluşuyorlar.

Sabah Sefasi


Bu kadar güzel bir görüntünün neden oluştuğunun bilinmemesi oldukça garip. Sabah sefası bulutları o kadar nadirlerdir ki, neden ortaya çıktıklarını araştıracak fırsat olmamıştır ve bu bulutların neden ortaya çıktığı hala bilinmiyor. Avustralya’daki Burketown adlı küçük kasabada, sonbaharda görüyorlar.

Işık Halkası (Glory)




Bu seferki de gökkuşağı ama biraz değişik. Aslında baya bi değişik. Optik bir olay olan ışık halkası, tıpkı bir gökkuşağı gibi oluşur ve bir haleye benzer. Yağmur damlalarının arasındaki havanın oluşturduğu ışık tünelleri, ışığı geri yansıttığında ortaya çıkar

Su hortumu


Suyun üzerinde oluşan vortekslere su hortumu denilir. Ancak girdap suyu emmez ve hortum sadece, yoğunluk sebebiyle ortaya çıkan sudan oluşur

Lentiküler Bulutlar (Big Canyon Clouds)


En ilgi çekicilerinden biri de Büyük Kanyon Bulutları. Lens şeklindeki bu bulutlar, nemli hava bir dağın üzerinden geçtiği sırada ortaya çıkıyor. Bulut bu geçiş sırasında katman katman oluyor. Garip bir şekli olduğu için bu bulutlar bazen UFO zannedilebiliyor.

Penitente Buzları


Bu dağda gezinti yaparken kaymaz taban ayakkabı giymekte yarar var mazallah. Yüksek dağlarda görülebilen uzun ve ince şekilleri olan, sertleşmiş karlara penitente deniliyor. Bu kadar yüksekte olunca, güneş ışınları buzu eritmeksizin, direkt olarak suya çeviriyor. Bazı alanlarda suyun buhara dönüşmesi daha hızlı şekilde gerçekleşiyor. Böylece düz kar yüzeyinde bir takım çökmeler yaşanıyor. Bu çökmeler sonrasında, işte bu ince uzun kar şekilleri ortaya çıkıyor.

Süper Hücre Fırtınası


Tatlı görünebilir ama aldanmamak gerekir. Süper hücre fırtınası, en nadir ortaya çıkan ve en tehlikeli fırtına türlerinden birisi olarak biliniyor. Tıpkı diğer fırtınalar gibi oluşuyorlar. Ancak dikey olarak yukarı yönlü hava akımının oluşması sebebiyle, kaybolmaları çok daha uzun sürüyor.

Güneş Köpükleri (Guardians Of Sun)


Atmosferde oluşan bu fenomen, güneşin belli bir yükseklik ve açıya ulaşması sonrasında, buz kristallerinin ışığı daha parlak göstermesi sonrasında ortaya çıkıyor.

Kar Çörekleri (Snow Donuts)


Sıcağı makbul ama ne yapalım, elimizde bunlar var. Bazen büyük kar parçaları ve içindeki bazı başka maddeler, rüzgarla savruluyor ve birikebiliyor. Ancak ortadaki kısım zayıf kalıyor ve rüzgar yüzünden düşüyor. Böylece ortaya donut şeklinde, ortası boş kar birikintileri çıkıyor.

Venüs Kemeri (Nam-ı Değer Çoban Yıldızı)


Küçüklüğümüzden beri 'Çoban Yıldızı' olarak keklendiğimiz Venüs'ün Dünya'mız üzerine olumlu etkilerinden biri.Gökyüzünde görülen pembeliğe bu isim veriliyor. Dünyamızın gölgesi yarı saydam atmosfere düştüğünde, Dünya’nın gölgesi tekrardan üzerine yansımış oluyor.

Auroralar




Kutup ışıkları ya da Aurora Borealis, Kutup bölgelerinde gökyüzünde görülen, yeryüzünün manyetik alanı ile Güneş'ten gelen yüklü parçacıkların etkileşimi sonucu ortaya çıkan doğal ışımalardır.
Aurora sözcüğü Roma Şafak Tanrıçası’nın adından gelmektedir. Boreas’da Yunanca'da kuzey rüzgârına Pierre Gassendi tarafından 1621'de verilen addır.


Kapadokya'nın Peri Bacaları, Türkiye






Periler gibi efsanevi yaratıkların efsaneleri, başlangıçta özel taş kubbeler ve pencereler ile oyulmuş bölümler ve insanlar tarafından eklenen çukur bölümler olarak ortaya çıkan garip kaya oluşumlarının varlığıyla temsil edilebilir. Bununla birlikte, Türkiye'deki Kapadokya'nın "Peri Bacaları" aslında doğal oluşumlardır. Bazı durumlarda, garip yapılar tuhaf çekici manzarada insan yapımıyla birleşir. Türkiye'de Anadolu'nun yüksek yaylalarına konumlandırılmış, manzaradaki tuhaf sivri yapılar, konumlardaki farklı yüksekliklerde dağıtılır ve sınıflandırılır.




Bazı kuleler 130 feet kadar yükselirken, formlar mantarların bacalıklarından ve minyatür kulelerden ya da genellikle baş aşağı dondurma külahlarına kadar değişir. Yapılar, bir zamanlar Yunan İmparatorluğu ile Pers İmparatorluğu arasındaki münhasır toprak bağlantısını oluşturan ve silahlı çatışma için stratejik saklanma yerlerini oluşturan bir bölgede bulunuyor. Yapılar şiddetli volkanik kül kayıplarının doğal konsolidasyonu sonucu oluşturuldu. Bu aktivite, daha sonra bugün var olan formlara giren "tuft" kaya malzemesini yarattı. Tüyler yumuşak ve çalışmak kolay, insanlar tarafından oyulmuş ve kapılar ve pencereler ile dekore edilmiştir, böylece bazı bölümlerde tamamen insan konstrüksiyonları ile karıştırılmıştır.

Doğal Köprü Ulusal Anıt



Zorlu köprü inşaatı projeleri insan mühendisliğini şahsiyetlendirebilir, ancak jeolojik oluşumun bazı örneklerinde doğa bizi etkileyici bir şekilde etkilemiştir. Batı ABD'nin çoğunu karakterize eden kuru manzaralarda, kaya oluşumları böyle bir ortamda erozyon kuvvetleri nedeniyle etkileyici şekiller alabiliyor. Kuleler ve kukuletalar yeterince ilgi çekebilirken, görünüşte insan yapımı ve planlı bir doğal köprüye benzeyen hiçbir şey yoktur ki, izleyicileri göz kamaştırmak için [1965/9013].

Benzer şekilde, Utah Doğal Köprüler Ulusal Anıtı [19659135] 'da tipik köprü şeklindeki köprülerden oluşan köprüler inşa edilmiş köprüler, Owachomo adı verilen ve 55 ayaklık bir alana sahip üç inanılmaz taş köprü ile tanımlanır. geniş ve Sipapu, 68 feet yayılır. En kısa ve en alçak olmasına rağmen, Owachomo sadece 9 metre kalınlığından ötürü dikkat çekicidir, bu da onu özel oranlarında yapay bir köprü gibi gösterir. Kachina ve Sipapu köprüleri 93 feet ve 53 feet'e kıyasla oldukça kalın. İnce şekli nedeniyle, Owachomo köprüsü de potansiyel olarak çökme riski altındadır, bu da şu anda yakınlarda biri olduğunda felaket olabilir.

Bonnus: Göbeklitepe Türkiye









Oluşturan: Bülent Dündar













Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

buttons=(Accept !) days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !