APPLE’de ısırık elmanın ölümle biten acı hikayesi


 

APPLE’de ısırık elmanın ölümle biten acı hikayesi


Apple ilk kurulduğu zamanlar bir elma çeşidinin adı olan “Macintosh” ismiyle anılıyordu.bu cins cenneteki havva ile ademin yediği elmadır.

Daha sonra Steve Jobs İncil’de yer alan Adem ile Havva’daki elmayı kullanmaya başladı.
Isırılmış elma figürünün bugünkü anlamda ilk bilgisayarların üretiminde görev alan ve zehire batırdığı elmayı ısırarak intihar eden Alan Turing’e ithafen kullanıldığı da söylenmektedir.

Ingiltere’nin savaş dönemlerinde yaptığı katkılar hiçe sayılıp dışlanan Turing bir gün evinde ölü bulunmuştur.

Masa başında intihar eden Turing’in elinde ısırılmış bir elma bulunmuştur.turıngin elma ile intiharının ardındaki gerçek anlamlıdır bu din ve hristıyanlık hurafelerine karşı sembolik bir protesto girişimidir.

Tabiki bunun dahası da var 1952 yılında şantaja maruz kaldığı şikayetiyle polise başvurup eşcinsel olduğunu açıklayan Turing, eşcinsellik suçlamasından yargılanıp 1 sene boyunca kimyasal olarak hadım etme yöntemi olarak kullanılan östrojen iğnesi vurulmaya mahkûm edilmiştir. 1954 yılında potasyum siyanid zehirlenmesinden ölmüştür.

Polis araştırmasında Turing’in yediği elma ile siyanur zehiri alarak intihar sonucu öldüğüne karar verilmiştir. Buna rağmen Turing’in zehirlenmesinin kendisi tarafından intihar nedeniyle olmadığı ve başkalarının bu şüpheli ölümde bir parmağı olduğu iddiası sürmüştür. şimdi anladınız mı neden elmayı ısırarak intihar etmiş bd


Bilgisayar biliminin kurucularından olarak kabul edilen Alan Mathison Turing kimdir?

  

Alan Mathison Turing, matematikçi, bilgisayar bilimcisi ve kriptologdur. Alan Turing, 24 yaşında yayınladığı “Hesaplanabilir Sayılar Üzerine, Karar Probleminin Bir Uygulaması” adlı makalesinde, bugün bildiğimiz şekli ile algoritma kavramını genelleştirip bilgisayar algoritmalarının simülasyonunda kullanılabilecek düşsel bir makine tasarlamıştır. Turing'in tasarladığı bu makine bugün "Turing Makinesi" olarak bilinmektedir. Turing Makinesi, bugünün modern bilgisayarlarının işleme mantığının genelleştirilmiş bir soyutlamasını, daha bilgisayar icat edilmeden oluşturmayı başarmıştır. Turing, 1950’de yayınlanan “Hesaplama makineleri ve Zeka” adlı makalesinde ise yapay zekanın gerçekten düşünebilip düşünemediğini ayırt edebilmek için bir test önermiştir. Bugün "Turing Testi" olarak bilinen bu metot, ilk kez ciddi bir şekilde yapay zekayı tartışmıştır.

23 Haziran 1912’de Londra’da doğan Alan Mathison Turing, daha ilk okul yıllarında zekasıyla dikkat çeken bir çocuk oldu. Matematikle sürekli içli dışlı olması, daha türev ve integrasyonu öğrenmeden dahi zorluk seviyesi yüksek problemleri çözmesini sağladı.

Cambridge Kings kolejini kazanan Turing, okulu çok yüksek bir dereceyle bitirdi ve "Merkezi limit teoremi" üzerine hazırladığı tez sonrası 1935'te Kings kolejinde akademik üyeliğe seçildi.
TURING MAKİNESİ

Alan Turing, 28 Mayıs 1936'da, 24 yaşında iken yayınladığı “Hesaplanabilir Sayılar Üzerine, Karar Probleminin Bir Uygulaması” başlıklı makalesinde, bugün "Turing Makinesi" olarak adlandırılan algoritmayı ortaya attı. Turing Makinesi özetle, daha bilgisayar icat edilmemişken bilgisayarın işleme mantığının genelleştirilmiş bir soyutlamasını oluşturmuştur.

Turing, 2. Dünya Savaşı sırasında Alman orduları tarafından kullanılan Enigma ve Lorenz SZ 40/42 şifrelerinin çözülmesini sağlayanlardan biridir.
TURING TESTİ

1950'de “Hesaplama makineleri ve Zeka” adlı makalesini yayımlayan Turing, ilk kez yapay zekaya işaret etti. Bugün "Turing Testi" olarak bilinen testle Turing, yapay zekanın gerçekten düşünebilip düşünemediğini ayırt edebilmek için bir öneri sundu.


EŞCİNSEL OLDUĞU İÇİN CEZALANDIRILMASI

Alan Turing, eşcinselliğin yasak olduğu dönemin İngiltere'sinde eşicinsel olduğunu açıklamasının ardından "hormon tedavisi" adı verilen bir cezaya çarptırıldı. Güvenlik ayrıcalığı da kaldırılan Turing hakkında Sovyetler Birliği için casusluk yaptığı iddiaları dillendirildi.

Turing, 8 Haziran 1954’te Manchester'deki evinde ölü bulundu. Siyanür zehirlenmesiyle hayatını kaybettiği açıklanan Turing'in ölümü kayıtlara "intihar" olarak geçse de yatağının kenarında bulunan yarısı yenmiş elma hiçbir zaman incelemeye tabi tutulmadı. Turing'in suikast mi, intihar mı yoksa kendi dikkatsizliği sonucu mu hayatını kaybettiği netlik kazanmadı.
TURING ÖDÜLÜ

Hesaplama Makineleri Birliği (Association for Computing Machinery) tarafından 1966’dan bu yana her yıl, bilgisayar camiasına teknik makaleler yazan bir kişiye "Turing Ödülü" verilmekte. Bu ödül, günümüzde bilgisayar dünyasının Nobel Ödülü olarak kabul görmektedir.

Turing'in doğduğu (şimdi Colonnade Hotel olan) Londra'daki binanın ve Manchester'da hayatını kaybettiği binanın önüne birer mavi plaka konuldu. Bu mavi plakalar, İngiltere'de tarihsel kişiliklerin orada yaşadığına işaret etmek için kullanılıyor.

2009 yılı ağustos ayında John Graham-Cumming’in başlattığı ve 10 binlerce kişinin desteklediği imza kampanyası sonrasında, 10 Eylül 2009 tarihinde İngiliz hükümeti, Alan Turing’i eşcinselliğinden dolayı cezalandırdıkları için resmi olarak özür diledi

 

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

buttons=(Accept !) days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !