Portofino: Bir Kasaba, Bir Aşk, Bir Şarkı

 


Portofino: Bir Kasaba, Bir Aşk, Bir Şarkı

Adam 38 yaşındaydı. Popüler bir İtalyan müzisyeniydi. Yağmurlu ve kasvetli bir Şubat günü sabahın eren saatlerinde arkadaşlarıyla geçirdiği keyifli gecenin ardından pembe renkli Ford Thunderbird arabasına bindi.

Evine gidiyordu. Roma’da tam ABD Büyükelçiliği’nin önünde bir kamyonla çarpıştı ve hayatını kaybetti. Ardında Faslı eşi Fatima Robin’i ve dünyanın her tarafında dinlenen hala unutulmayan bir şarkıyı bırakmıştı…
***

Portofino 400 nüfuslu küçücük bir balıkçı kasabası. Beş oteli var ve sakin geçen kış aylarından sonra bu otellerde yer bulmak mümkün değil. Fiyatları da çok yüksek.

1920 senesinde Doğal Park ilan edilen Portofino’da inşaat izni yok.

Yollar, kaldırımlar, bahçe duvarları, evlerin pencereleri, hatta evlerin dış cephe renkleri 92 yıldan beri değiştirilmemiş.

Evlerin dışına bir çivi bile çakmak yasak. İçeride istediğiniz tadilatları yapabiliyorsunuz.

Tarihi değerlerin nasıl korunduğunu, nasıl kollandığını Portofino’da görebilirsiniz. Ders alınacak o kadar çok şey var ki…

Portofino’nun en popüler oteli tepedeki eşsiz manzaralı “Hotel Splendido”.

 

Yaşamı boyunca dokuz kez evlenen Elizabeth Taylor dört balayını bu otelde geçirmiş.

Richard Burton ve Eddie Fisher’la yürüyüşe çıkıp dondurma yerlermiş. Taylor’ın en sevdiği yemek fesleğenli ve domatesli spagetti, “Liz Taylor” adıyla otel restoranının mönüsüne bile girmiş.

Bir zamanlar Sir Winston Churchill, Esther Williams, Ingrid Bergman, Marcello Mastroanni, Ali MacGraw, Liza Minnelli, Alain Delon, Catherine Deneuve gibi ünlüler Portofino’nun müdavimleri arasındaymış. Bir süredir Madonna da öyle. Hatta Madonna 50’inci doğum gününü orada kutlamış.

Koyun girişindeki evde uzun zaman İtalya’nın eski başbakanı Berlusconi de kalırmış. Evin şimdiki sahipleriyse Dolce ve Gabbana…

Hikayemizin başına geri dönelim, 1960 yılında o trafik kazasında hayatını kaybeden müzisyenin adı Fred Buscoglione.

Müzisyen ve besteci. Söz yazarı arkadaşı Leo Chiosso ile 50’lerin ortasında Portofino için bir şarkı yazıyorlar.

Şarkı “I Found my love in Portofino – Aşkımı Portofino’da buldum” diye İngilizce sözlerle başlıyor ve İtalyanca devam ediyor: “Perche nei sogni credo ancor – Çünkü hala düşlere inanıyorum”…

 


“Kaderin oyunu Portofino’da kalbimi çaldı. Seni bana sabahın tatlı büyüsünde deniz getirdi. Gözlerimi kapıyorum ve seni yanımda hissediyorum.

Seni gökyüzünün bir köşesinde beklerken çok sevdiğim yüzünü ve öpülesi dudaklarını hatırlıyorum.”

Aslında Portofino’nun kaderini değiştiren bu şarkı. Fred Buscoglione seslendiriyor.

Dalga ve mandolin tınılarıyla başlayan bu şarkı dünyanın her tarafında sevilerek dinleniyor. Fransızca versiyonunu Dalida seslendiriyor.

Portofino’yu merak edenler bu kasabaya turist olarak akın etmeye başlıyorlar.

Ne yazık ki o trafik kazası yüzünden şarkıyı yaratan besteci bu mucizeye tanık olamıyor.

Ali Kocatepe

 

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

buttons=(Accept !) days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !