MARTİN LUTHER :CEHENNEMİ SATIN ALDIM.


 

MARTİN LUTHER :CEHENNEMİ SATIN ALDIM.

MARTİN LUTHER VE CENNET TAPUSU.
Aşağıda Görmüş olduğunuz belge ile günahlarınız affediliyor ve cennete girebiliyorsunuz. Bu belge Orta Çağ Avrupası’nda papa tarafından satılıyordu. Bu belgeye endüljans deniliyordu ve bir nevi cennet tabusuydu endüljans kağıdı. Harcamaları artan Katolik kilisesi yayınladığı bir bildiride halkın kiliseye bağışta bulunması gerektiğini duyurdu; böylece halk günahlarından arınacaktı.


endüljans kağıdı

Luther buna şiddetle karşı çıktı ve aforoz edildi. Tartışmalar kilisenin otoritesini sorguladı ve halkın kiliseye olan inancı yok oldu dolayısıyla dünyayı yeniden şekillendirecek, kökten değişimlere yol açacak Reform Hareketleri başladı.

Yozlaşmış Katolik kilisesi papazları Orta Çağ Avrupası’nda o kadar zıvanadan çıkmıştı ki, utanmadan fakir ve cahil halka cennet tapusu satmaya başlamışlardı. Sözde bu kağıt ile cennetten toprak alabilecekti halk.

Satışlar o kadar iyi gidiyordu ki, kilise bir anda zenginleşmiş, kasaları para dolmuştu. Yokluk ve açlık içinde kıvranan halbuki şekilde kandırmak süratiyle edindikleri kirli paralarından dolayı utanmıyorlardı. Fakat onarın oyununu zekasıyla bozacak adamın ortaya çıkmasına az kalmıştı.

Dini çıkarlarına alet eden yozlaşmış Katolik kilisesi papazları bu kandırmacayla uzun zaman servetlerine servet kattılar.

“CEHENNEMİ KİM ALIR Kİ?”



Martin Luther

Bu kepazeliğe daha fazla dayanamayan Martin Luther cennetten toprak alınmayacağını, kilisenin iyice yoldan çıktığını, bu yapılanların iğrenç bir kandırmacadan başka bir şey olmadığını anlatmaya çalışıyordu halka. Bunun neticesinde, tahmin edebileceğiniz üzere M. Luther derhal mahkemeye çıkarıldı. Din tüccarlarının elinde adeta bir oyuncağa dönen yargının karşısında Martin Luther, din bezirganlarının kuklası olan sözde hakimlere şöyle hitap etti:

‘’Ahaliyi yalanlarınızla kandırıyorsunuz. Cenneti para ile satıyorsunuz. Neden cehennemi satmıyorsunuz?

Hakim bu kafa tutan sözlere derhal karşılık verdi:

‘’ Cehennemi satmak mı? Cehennemi kim satın alacak ki?

İşte tam o an Luther keskin zekası ve cesaretiyle cevap verdi:

 

‘’ Parası neyse ben satın alırım cehennemi.’’

Mahkemede bulunanlar buna güldüler önce. Bu adam neler diyordu böyle? Cehennemi almak ne saçmalıktı.

Yargıçlar Martin Luther’e ‘’Tamam dediler, madem bu kadar istiyorsun al cehennem senin olsun, para falan istemez.’’ Böylece cehennem M. Luther’e bedavaya verildi.



Mahkeme bitti ve M. Luther dışarıya çıktı. Herkes mahkemeden çıkan sonucu merakla beklerken, Luther onu bekleyen kalabalık halka en gür sesiyle seslendi:

‘’ Ey ahali! Dikkatle dinleyin! Ben bugün mahkemeden cehennemi satın aldım. Aldığım bu cehenneme kimseyi sokmayacağım o yüzden artık korkmanıza gerek yok.’’

 

Halkta cehennem korkusu kayboldu, kilise baskısından kurtulan halk özgürlüğe giden yola girmiş, bu pratik zeka hamlesiyle aydınlanma çağı başlamıştı.



Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

buttons=(Accept !) days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !