Bir Çocuk Devrimci Iqbal Masih (1982 – 1995)

Bir Çocuk Devrimci Iqbal Masih (1982 – 1995)

1983 yılında Pakistan’ın en fakir bölgelerinden biri olan Mudrike’de dünyaya gelen Iqbal Masih 4 yaşına geldiğinde diğer tüm akranları gibi 600 rupi (yaklaşık 16 dolar) karşılığında bir halı dokuma fabrikasına işçi olarak satıldı. 

Haftanın 7 günü günde 14 saat çalıştırılan Iqbal 10 yaşında sadece 27 kg ağırlığında ve 6 yaşında gibi görünüyordu.



Tesadüfen çocuk işçiliğin yasak olduğunu öğrendiğinde fabrikadan kaçtı ancak kısa sürede polis tarafından yakalanıp tekrar fabrikaya gönderildi. Fakat o kaderine boyun eğmemekte kararlıydı tekrar kaçtı fakat bu sefer beraberinde 3.000 çocuğu da kurtardı. 

  

Modern köleliğe karşı bir organizasyona katılan ikbal Masih ülkesindeki binlerce çocuğun hayatını kurtarmış olmanın bedelini canıyla ödedi. Çocuk işçiliğine karşı verdiği mücadele dünya çapında ses getirince 1994 yılında 12 yaşında bir suikastla öldürüldü.

 

Küçücük bir bedenin, kocaman bir ruhun sahibi İkbal Masih,işçi olarak çaliştırılan,köle gibi davranılan çocukların haklarını küçücük yaşına rağmen savundu.konuşma yeteneği,cesareti ve azmiyle, Pakistan'ı her açıdan etkilediği ve sesi duyulmaya başladığı için önceleri korktuğu mafya,ondan korkar hale geldi. Öldürüldüğünde olay örtbas edildi ve herkes susturuldu ama etkilediği ve mücadele etme gücü verdiği çocuklardan biri Craig Kielburger onun bıraktığı yerden mücadeleyi devam ettirdi ve Free The Children derneğini ve 650 den fazla okul kurdu..

 Craig Kielburger


 

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

buttons=(Accept !) days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !