Zarafetin ve Tutkunun Ülkesi Fransa Hakkında Gitmeden Önce Öğrenmeniz Gereken Birbirinden İlginç Bilgiler


 


Zarafetin ve Tutkunun Ülkesi Fransa Hakkında Gitmeden Önce Öğrenmeniz Gereken Birbirinden İlginç Bilgiler

Hiç Fransa'da bulundunuz mu? Fransız yaşam tarzı ile ilgili ilginç bir şey fark ettiniz mi?

1. Fransızlar'da öpücük sayısı bulundukları bölgeye göre değişiyor.

 

Fransa'da insanlar buluştuklarında, bizdeki gibi birbirlerini öpüyorlar ama bu bazı turistler için kafa karıştırıcı olabiliyor. Çünkü öpücük sayısı bulunulan bölgeye göre değişiyor. Örneğin güneye gidildikçe öpücük sayısı artıyor. Hangi bölgede kaç öpücük verileceğini öğrenebileceğiniz özel bir web sitesi bile var. Genellikle sayı 1 ila 4 arasında değişiyor.

Geçtiğimiz yıllarda Fransız bir belediye başkanı olan Aude Picard-Wolff bu gelenekten sıkıldığından ve her gün çok sayıda öpücük vermekten rahatsızlık duyduğundan bunun artık yasaklanması için talepte bulunmuştu.

2. Birçok Fransız'ın pasaportunda 3 isim vardır. Ayrıca, boyları ve göz renkleri hakkında da bilgiler yer alır.



Fransız pasaportunda sadece kişinin adını ve soyadını görmezsiniz. Birçok Fransız'ın 3 adı vardır. Örneğin, bir Fransız'la tanıştığınızda kendilerini Jean olarak tanıtabilirler. Ancak pasaportlarına bakarsanız, isimlerinin örneğin Jean Michele Paul olduğunu görebilirsiniz. Bu isimler genellikle, vaftiz babalarının verdikleri isimlerdir. Ayrıca, Fransız vatandaşlarının pasaportlarında boyları ve göz renkleri hakkında bilgiler de yer alır.

3. Fransız kadınlar gerçekten bağımsızdır.



Fransızlar her türlü cinsiyetçilikten uzak duruyorlar. Bu yüzden belirli cinsiyet rolleri yok. Erkekler yemek pişirebilir, ev işleri yapabilir. Hatta, dikiş dikebilen kadınlara çok şaşırırlar. Fransız biriyle evlenen blog yazarı Lena Luciez'in söylediğine göre eşi, gömleğine düğme diktiğinde gerçekten şaşırmış. Şok içinde, “Ne, dikebilir misin?!” diye sormuş. Lena, okulda ders aldığı için düğme dikebildiğini söylemiş. Kocası bunun Fransa için uygunsuz olacağını, çünkü ülkelerinde herkesin eşit olması gerektiğini söylemiş.

Ayrıca, Fransa'da partnerinize ne yapması gerektiğini söylemek de normal değildir. Bir ilişkideki ana felsefe 'uygun gördüğünüz gibi yapın'dır. Dolayısıyla, Fransız kadınlar eşlerine asla akşam yemeği için ne pişireceklerini, hangi elbisenin daha iyi göründüğünü ve bunun gibi şeyleri sormazlar. Her birey kendileri için neyin en iyi olduğuna karar verir ve tüm kararları kendi başlarına alırlar.

4. Fransızlar herhangi bir soru ya da talebe ‘hayır’ cevabını verirler.

  

Fransa'da çoğu kelime ve cümle o anki durumla ilgili farklı bir anlan içerebilir.. Bu nedenle, tüm kelimelerin anlamı, kullanıldıkları bağlamdan çıkarılmalıdır. Ancak genel olarak, Fransızlar herhangi bir soru, öneri veya talebe ilk olarak ‘non’ derler, bu da ‘hayır’ anlamına gelir.

Fakat ’non’ kelimesi ‘yapmak zor olabilir’ anlamına da gelir. Bu nedenle,’non’ kelimesinin her zaman nihai bir cevap olmadığını, durumu daha iyi anlamalarını sağlamak için bir müzakere daveti olduğunu anlamalısınız.

5. Öğle yemeği molası 2 saat sürüyor.



Birçok Fransız ofisinde, bankada ve kamu kurumunda, öğle yemeği molası bir saat değil 2 saattir. Bu ülkede, yemek yeme sürecinin çok önemli olduğu düşünülür. İşverenler, çalışanlarına acele etmeden eve gitmek ve yemek yemek için yeterli zamanı sağlarlar. Birçok insan bu uzun öğle yemeğini en yakın parkta yemek yemek ve orada dinlenmek için kullanıyor.

6. Bir sorun olduğunda, itfaiyeyi çağırırsınız.



Fransa'da ne tür bir sorun yaşarsanız yaşayın, itfaiye çağırılır. Genellikle diğer acil yardım hizmetlerden daha hızlı ulaşırlar. İlk yardım yapabilir ve hemen hemen tüm kurtarma operasyonlarını gerçekleştirebilirler. Fransızlar itfaiyecilere karşı çok saygılıdır. Acil bir durumda çevirmeniz gereken numara bizdeki ambulans gibi 112'dir.

7. Fransa'da merkezi bir sıcak su tedariği yoktur.



Büyük şehirlerde, su ortak kazanlarda ısıtılır. Merkezi ısıtma sadece binaların lobilerinde çalışır ve her dairenin manuel olarak açılan kendi elektrikli radyatörü vardır. Sıcaklığı istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz. Yüksek bir sıcaklığa ayarlarsanız, yüklü bir fatura ödemeniz gerekebilir. Kışın çoğu zaman, bir Fransız dairesinde sıcaklık asla 68°F'den yüksek değildir.

8. Fransız erkekler gerçekten şık görünürler.



Fransızlar'ın tarz duygusu ile doğdukları bir efsane değildir. Fransız erkekler en sıradan ve temel kıyafetleri kullanarak bile gerçekten ilginç bir görünüm kazanabilirler. Gerçekten ultra moda kıyafetler giymiyorlar ama yine de büyüleyiciler. Fularları ve şalları seviyorlar ve onları nasıl kullanacaklarını iyi biliyorlar.

9. Fransız kadınlar koyu renkleri sever ve genellikle güzelliği değil rahatlığı tercih ederler.



Fransız kadınlarının tarzı ve çekiciliği hakkında da efsaneler var. Bir Fransız kadını düşündüğünüzde aklınızda tipik bir görüntü oluşur, ince bir trençkot, ince yüksek topuklu ayakkabılar, kırmızı ruj ve belki de sevimli bir şapka. Fransız kadınların ilk kuralı daha rahat ve pratik olmaktır. Yani, Fransız cazibesi denen şey rahatlık ve biraz salaşlıktır. En sevdikleri renkler siyah, gri ve koyu mavidir. Ayrıca, Fransız kadınlar oldukça tutumludur, yeni koleksiyonlara çok para harcamıyorlar. İndirimleri bekliyorlar. Yani her şeyin özenle seçildiği çok göze batmadan, şık bir şekilde giyiniyorlar.

Bu arada, birçok evin zemin katında kafe var, bu yüzden Fransızlar sadece pijamalarını giyerek bir kahve içebilir.

10. Pazar günleri dükkanlar açılmıyor.



Birçok kişi genellikle hafta sonlarını temizlik, alışveriş ve bunun gibi şeyler ile harcamaz. Fransızlar için pazar günleri, dinlenmeyi tercih ettikleri bir aile günüdür ve şehir dışına çıkmak, bisiklete binmek gibi etkinlikler yaparlar. Yani, Fransa'da neredeyse tüm dükkanlar pazar günleri kapalı. Bir şeye ihtiyacınız varsa, cuma veya cumartesi günü almalısınız.

11. Ekmeği gerçekten seviyorlar.



Baget Fransız halkının her gün yediği bir şeydir, genellikle içine farklı malzemeler eklenir. Ayrıca, Fransa'daki en popüler yemeklerden biri, üzerinde kızarmış yumurta olan, croque madame veya croque-monsieur adı verilen bir sandviçtir. Düşünüldüğü gibi her gün kurbağa bacağı ve kaz ciğeri yemiyorlar. Çoğu Fransız bu şeyleri hiç denemedi bile.

12. Fransız kruvasanlarının iç dolgusu yok.



Kruvasanlar Fransa'nın sembollerinden biridir ancak bu nefis yiyecek aslında ilk olarak Viyana'da yapıldı. Bununla birlikte, Fransa'da, sadece puf böreği hamurundan yapılırlar. Gerçek Fransız kruvasanlarında reçel, krema, çikolata gibi iç dolgular yoktur.

13. Ertesi güne baget bırakmazlar.

  

Bagetler de Fransa'nın sembolüdür. Paris'te her gün 500.000'den fazla baget satılıyor. Ancak, ilk gün yumuşak ve gevrek olan bu ekmekler bir sonraki gün yenmeyecek hale gelirler. Baget kelimesinin sopa ya da çubuk olarak çevrilmesinin nedeni budur.

14. Andouillette sipariş etmeyin.

  

Andouillette, klasik bir Fransız yemeğidir ve bağırsaklarla yapılan bir tür sosistir. Ancak, bu hazırlıksız bir turist için oldukça sıra dışı bir yemek olabilir. Mesele şu ki, oldukça kötü bir kokusu vardır. Fransa'da bu yemek için "Ne kadar kötü kokuyorsa o kadar iyidir" derler. Yani muhtemelen herkes bu yemeğin tadını çıkaramayacaktır.

15. Kafe ve restoranlarda menü istemeyin.

  

Fransızcada, "menü" kelimesi başlangıcından tatlısına kadar belirli olan, önceden belirlenmiş bir yemek günlük seti anlamına gelir. Bu nedenle, bir menü istemek için 'carteto' kelimesini kullanın, aksi takdirde yanlış anlaşılabilirsiniz.

Ayrıca, bir garson çağırmanız gerektiğinde ona 'garçon' demeyin, çünkü bu kelime çocuk anlamına gelir. 'Mösyö' ya da 'pardon' kelimelerini kullanmak daha iyidir. Ayrıca, bahşiş bırakmayı da unutmayın.

16. Köpeğinizle bir restorana gidebilirsiniz. Size ücretsiz olarak su ve ekmek vereceklerdir.



Fransızlar köpeklere tapıyorlar, bu yüzden kafelerde ve hatta restoranlarda olmaları sorun olmayacaktır. Yani, bir evcil hayvan ile seyahat ediyorsanız, Fransızlar'ın size ve köpeğinize misafirperver ve dost canlısı davranacağından emin olabilirsiniz.

Ayrıca, Fransa'da kafe ve restoranlarda evcil hayvanınıza ücretsiz olarak su ve ekmek servis edebilirler. Bu yasa ilk olarak Napolyon tarafından yapılmıştır.

17. Çoğu Fransız dişlerini kahvaltıdan sonra fırçalar.

  

Fransızlar dişlerini uyanır uyanmaz fırçalamıyor. Kahvaltıdan sonra fırçalıyorlar. İlk başta, bu biraz garip görünebilir ancak düşünürseniz aslında mantıklıdır. Kahvaltıdan önce dişlerinizi fırçalarsanız, yemeğin tadını gerçekten alamazsınız. Bildiğiniz üzere Fransızlar için yedikleri yiyeceklerin tadını çıkarmak gerçekten önemlidir. Gece uyurken oluşan bakterlerilerden kurtulmak yerine, kahvaltıyı da yaptıktan sonra fırçalamayı daha hijyenik buluyorlar.

18. Fransızlar musluk suyu içer.



Fransa'da oldukça iyi bir su filtreleme sistemi var. Tabii ki, bulunduğunuz bölgeye göre değişebilir ancak genel olarak suyun kalitesi oldukça yüksektir, bu nedenle Fransa'da musluk suyunu rahatlıkla içebilirsiniz.

19. Yakın bir zamana kadar Fransa'da kadınların pantolon giymeleri yasaktı.



1800 yılında Fransız makamları kadınların, pantolon gibi erkek kıyafetlerini giymek için izin almalarını gerektiren bir yasayı kabul etti. Yasa, kadınların belirli meslekleri yapabilmelerini zorlaştırmak için yapıldı. Daha sonra,bu yasa biraz değiştirildi ve kadınların bisiklete veya ata binerken pantolon giymelerine izin verildi.

İster inanın ister inanmayın, bu yasa 2012 yılına kadar yürürlükteydi. Fakat bunun sıkı bir takibi yapılmıyordu.

20. Paris'te umumi tuvaletler ücretsizdir.



Paris'teki umumi tuvaletler sadece ücretsiz olmakla kalmaz, aynı zamanda 7/24 kullanılabilir. Tuvalette yeşil bir ışık görürseniz bu, tuvaletin dolu olmadığı anlamına gelir. Unutmamanız gereken tek şey tuvalete, birisi çıktıktan hemen sonra giremeyeceğinizdir. Kapının kapanmasını bekleyin, tuvalet kendini temizler ve ardından girebilirsiniz.

Bu arada Fransa'da, tüm kafelerde tuvalet olmasını gerektiren bir yasa var. Yani gerçekten tuvalete ihtiyacınız varsa, her zaman herhangi bir kafeye gidebilirsiniz.
 

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

buttons=(Accept !) days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !