Yok sayılan insanların varlığı, Sebastio Salgado.. (Hikayesi ile76 fotoğraf)


Yok sayılan insanların varlığı, Sebastio Salgado.. (Hikayesi ile76 fotoğraf)

Sebastio Salgado hayatını sanatını tüm eğitimini yok sayılan insanlara adamış sanat aşkını insan sevgisiyle bütünleştiren dünyanın en ünlü fotoğraf sanatçılarındandır.


Bütün hayatı kendi gibi olanlardan hiç kimsenin gitmek yüzleşmek istemediği dünyanın en unutulmuş en ücra köşelerde yaşayan acı çektirilen insanların arasında geçmiştir.

Onların sadece resimlerini çekmemiş yanlarında kaldığı sürece onlar gibi yaşamış arkadaş dost olmuştu.
Emperyalistler medeniyetlerden uzak yaşayan bu insanların sömürüp kullanabilmek için önce dinleriyle istedikleri kıvama getirip uysallaştırmışlar ve onların öz hakkı olan ülkelerindeki zenginliklere sahip olabilmek için iş güçlerinden faydalanarak köle gibi çalıştırmışlardır.

Sebastio Salgado bu bölgelerde çektiği bu fotolarla ününe ün katmıştır ancak düşündükçe vicdanı ona kendisininde bu emperyalistlerden farklı olmadığını söylemiştir.

Ününün doruğunda şatafatlı güzel bir hayat yaşayabilecekken ortalıktan bir anda yok olur. Her yerde konuşulur aranır üç yıl onu kimse bulamaz. Bir gün elinde 240 bin adet fotoğraf ile çıkar gelir. Bütün ününü becerisini kullanarak uluslararası büyük bir kampanya hazırlar. Burada çektiği fotoğrafların hepsini çok iyi fiata satar! Parasıyla da üç yıl boyunca fotoğraflarını çektiği Brezilyalı topraksız köylülerin yaşadığı binlerce dönüm araziyi satın alarak, köylülere dağıtır!

Salgado, 1986 dan 1992 yılına kadar onlarca ülke gezmiştir. izlenimlerini "işçiler" adı altında yazmıştır. Bu mükemmel bir yazı ve manifestodur.
Dünyaca ünlü bir çok eleştirmenlere göre “Workers” (işçiler) Karl Marx’tan sonra yazılmış en iyi “manifesto”dur! Salgado'nun entelektüel teorik gücünü ve bilgi donanımını pratik hayata geçirebilmesi onu daha da önemli hale getirmiştir.

Başarılı olmasına katkı sunan diğer bir özelliği eğitim alıp iyi bir ekonomist olmasıydı. Kendisine Brezilya cumhurbaşkanlığı önerildiğinde, “Ben politika adamı olamam olursam, yalan söylemeyi öğrenirim” diyerek teklifi geri çevirmiştir.
Bülent Dündar

  



  

  

  

  

  

  

 






Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

buttons=(Accept !) days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !