Dünyanın En ilginç, En Gizemli, En Güzel Yerleri




Reed Flute Mağaraları, Çin
 iki resim 240 metre uzunluğundaki bu mağara sistemi Çin’in 1200 yıldır en popüler yerlerinden birisi. Mağarada gördüğünüz bu güzel salkıtlar, dikitler ve sütünlar tamamen şu aşındırmasıyla ortaya çıktı.

 

Ejderha Kanı Ağaçları, Sokotra, Yemen: Sokotra takımadalarına özgü bir ağaç türüdür. "Ejderha kanı ağacı" ya da Sokotra ejder ağacı" olarak da bilinmektedir. Şemsiye şeklinde tuhaf bir görünüme sahiptir. İlk kez 1882 yılında Isaac Bayley Balfour tarafından keşfedilmiştir. Gövdesi sade ve çıplak iken tepede keskin dikenli yapraklara sahiptir


Cehennem Kapısı, Derweze, Türkmenistan: Türkmenistan'ın Ahal Vilayetindeki Derweze İlçesinde bulunan ve 1971'de Rus yer bilimi uzmanları doğalgaz araması yaparken buldukları uzun bir doğalgaz kuyusudur (Door to Hell). Çapı 70 metreyi bulan bu kuyudan Metan Gazı çıktığı için bilim insanları çevreyi korumak için o senede bu kuyuyu ateşe vermişlerdir ve o zamandan beri kuyu sürekli yanmaktadır

 

Dev Buda Heykeli, Leshan, Çin: Tang hanedanı döneminde (MS 618-907) inşa edilen Leshan dev Buda heykeli (Giant Buddha), Çin’in Sichuan eyaletinde Leshan kenti yakınlarındaki Emei Dağı adı verilen bir tepe üzerinde bulunmaktadır. 71 metre yüksekliğindeki bu dev buda heykeli, koca bir dağ oyularak yapılmıştır ve dünyanın en büyük Buda heykeli olma özelliğine sahiptir. 1996 yılında UNESCO tarafından koruma altına alınmıştır.


Antilop Kanyonu, Arizona, Amerika: ABD'nin güneybatısındaki en çok ziyaret edilen kanyondur. Antilop Kanyonu (Antelope Canyon), erozyon sonucu oluşmuş olup Arizona'da bulunmaktadır. "Çatlak" ve "Spiral" isimli iki bölümden oluşan kanyon Page'in yakınlarındaki Navajo toprakları üzerinde yer almaktadır. Antilop Kanyonu'nun Navajo dilindeki adı "Tse' bighanilini"dir ve "suyun taşların arasından aktığı yer" anlamına gelmektedi

 

Brezilya'da zenginligin ve yoksullugun arasındaki sınır

 

Dubai Ay kulesi





Fransa`daki Saint Michel d`Aiguilhe adlı kayalık 85 metre yükseklikte ve 268 taş basamaktan geçerek tepeye ulaşılıyor.



Nijerya`nın başkenti Abuja kuzeyinde ve 725 metrelik çapı bulunan Zuma kayalığı doğal güzelliğiyle yerli yabancı turistlerinin akına uğramaktadır.



Kolombiya`daki El Peñón de Guatapé kayalığı 385 metre yükseklikte ve yaklaşık 11.000.000 ton ağırlığında olduğu düşünülüyor.



Sri Lanka`daki olağanüstü manzara ve yapıya sahip Sigiriya kayalığın üstünde kale ve sarayı bulunuyor. M Ö 5. yüz yılından manastır olarak kullanılan kayalık daha sonra karalın sarayı olmuş.

 

Pico Cão Grande kayalığı 300 metre yüksekliğinde ve São Tomé Adası`nın güneyinde bulunuyor. Tepesi bulut ve sisle kaplanan inanılmaz jeolojik yapıya sahip.


Üzerinde kale inşa edilen Trosky kalyalığı Çek Cumhuriyet`inde bulunuyor. Kale 14. yüzyılında, baba oğul adı verilen 47 ve 57 metre yüksekliği olan 2 kayalık üzerinde inşa edilmiş.


Gürcistan`ın Katskhi köyünde bulunan doğal bir kireçtaşı kayalığı yaklaşık 40 metre yükseklikte ve küçük bir nehir vadisinde yer alıyor. Kayalığın üzerinde küçük bir klise bulunuyor.

 

 Skaftafell Glacier, İzlanda


 

Nevada, Amerika sicak su püskürten termal

 
 Dallol Volkan, Etiyopya Gansu,


Tianzi Dağları, Çin Son derece ilginç olan bu dağlar tam 380 milyon yıl önce deniz altında oluştu. Akıntıların çevresini aşındırmasıyla oluşan uzun ve ince şekiller zamanla 4000 feet deniz seviyesi üzerine çıktı.

 
Çin poretkiz



 
Poço Encantado / Chapada Diamantina Milli Parkı – Brezilya
Brezilya’nın Bahia eyaletinde bulunan milli park Salvador!a 400 km uzaklıktadır. Bu dev barık havuzu 40 metre derinliğinde ve muhteşem bir berraklıktadır. Güneş ışıkları sadece çatlakların hizasına geldiğinde içeri girmekte ve mavi bir yansıma oluşturmaktadır. Son derece nadir görülen bir gölet türü olduğundan koruma altındadır.

 

Al Hajjerah, Yemen
Arap yarımadasındaki en ilginç yerleşim yerlerinden olan Al Hajjerah, kayalık üzerinde kurulmuş evlerden oluşur. 2000 kişinin yaşadığı binalar 16. yüzyıldan kalmadır. Her an kayalıktan aşağı yuvarlanacakmış gibi görünen evler görenlerin yüreğini ağza getirmektedir.





 
Danxia Landform – Çin



Güzellik Havuzu (Yellowstone Milli Parkı, ABD)
Jeoloji de Kromik Kaynak adı verilen bir bağlantı vardır. Bu gölcük yakınlarda ki başka bir göle bağlıdır. Birinde su seviyesi düştüğü zaman diğerinde yükselmektedir. Sıcak bir su kaynağı olmakla beraber, suyun ısısı yer altındaki faylardan ve magmatik katmanlara yakınlığından gelmektedir. Sıcaklığından dolayı bakteri ve algler hızla üremekte. Bu da ortaya renk cümbüşü ortaya çıkarmaktadır.




Moeraki Kayaları (Yeni Zelanda)
Aslında okyanus tabanında oluşmuş olan bu dev kayaların yaşı binlerce yılı buluyor. Kayaların bazılarında balık yumurtaları ve bitki kalıntılarının fosilleri bile görülmekte. Sahile nasıl vardığını soracak olursanız; erozyon ve denizin çekilmesiyle beraber taşınmış durumda. Aslında bu durum küresel iklimin gidişatının ne kadar kötü olduğunun da bir örneğidir.



Kayan Taşlar (Ölüm Vadisi, Kaliforniya/Amerika)
Geçtiğimiz senelerde internete daha sonra da medyaya bomba gibi düşen bir haberde; 300 kilogramlık taşların hiç bir etki olmadan, eğimsiz bir arazide hareket ettiğini söylemişti. Amerikanın Ölüm Vadisi olarak adlandırılan bu bölgesinde bulunan kayalar gerçekten hareket etmektedir. Bilim adamları buna hiç bir mantıklı açıklama getiremese de, ortada kendiliğinden hareket eden kayalar mevcut.



Tuhaf Tepeler (Nambung Milli Parkı, Batı Avustralya)
Daha önceki bir başka makalemizde sizlere Mu kıtasından bahsederken bir kaç bilgi de vermiştik. Kıtaların bir olduğu, depremler sonucu ayrıldığı, deniz ve okyanus şekillerinin değiştiği gibi... İşte bu ilginç mekan da bunu tastikleyen bir doğa harikası. Resimde gördüğünüz kayalar doğal olmakla beraber aslında değişik bir kayaç türüdür. Sayısı yüzlerce olan bu kayaçlar doğal kireç ve midye kabukları içermekte. 25 ile 30 bin yıl arası yaşı hesaplanan bu kaçarların içlerinde bir çok deniz canlısının fosili de bulunmaktadır.



Krater Gölü (Oregon, ABD)
Coğrafya derslerinde gördüğümüz ve jeologların kesinlikle en muhteşem kreter diye tarif edeceği yerdir. Mazama Dağı nın yıkılması sonucu ortaya çıkan bu kreter gölünün yaşı 150 yıldır. Yılın belli aylarında dağcıların ve doğaseverlerin ziyaret edebildiği mekanlardan biridir. Şüphesiz dünyanın sahip olduğu en muazzam güzellikte Krater gölüdür. Fakat yine de altında bir yerlede hala magma mevcut.



Fil Kayası (Ateş Vadisi Eyalet Parkı, Nevada, ABD)
Amerikanın uzay araştırmaları üssünün bulunduğu Nevada bölgesi hep bu sebeple anılmaktadır. Aslına bakarsanız bir takım güzelliklere de ev sahipliği yapar. Resimde görüğünüz kayaç tamamen doğal kum kayasıdır. Oluşumu ise aşınarak en son bu hali almıştır. Bir fili andırıyor olması ayrı bir güzellik katar. Zaten bu resimde gördüğünüzü doğaanadan başkası yapamazdı.



Balls Piramidi (Lord Howe Adası, Yeni Güney Galler, Avustralya)
Rüzgar, su ve yağış gibi doğal etmenlerle Piramitimsi bir şekil almış olan Balls tepesi, dünyanın su tepelerinden en yüksek olanıdır. 562 metre yüksekliğe sahip olan bu su tepesi, daha önceleri biçimsiz bir görünüme sahipken şimdi etrafı sivri köşelerle kaplı bir piramit gibidir.



Hiller Gölü (Batı Avustralya)
İlk görünüşte bir şeker havuzunu andırsa da aslında göl insan sağlığı açısından çok zararlı. Bunun yanında ise kenarında masmavi deniz, etrafında orman ve pembe bir gölet görmek insanları şaşırtabilir. Bilim insanlarını da şaşırtan bu olayın dünyada başka bir benzeri yoktur. Gölün renginin neden bu hali alındığı tam olarak açıklanamasa da, buna alglerin neden olduğu söylenmektedir.




Tsingy (Ankarana Milli Parkı, Kuzey Madagaskar)
Halı kalkeri olarak adlandırılan kayaç yapılarının yüzlercesinin birleşmesi, ortaya bu muhteşem mazarayı çıkarmıştır. Kayaların bu şekli nasıl aldığına gelirsek; binlerce yıl boyunca fiziksel ve kimyasal çözünme sonucu oluşmuştur. Yani daha önceleri tek bir kaya parçasıyla oluşan bir tepe olma ihtimali yüksek. Göze çarpan ilginç özelliklerden biri ise kayaçlarda bitkilerin yetişmesi. Buda mineral bakımından normal bir kayaca göre çok daha fazla zengin olduğunun göstergesidir.



Şampanya Havuzu (Waiotapu Jeotermal Alanı, Yeni Zelanda)
Yenizelanda da bulunan bir başka renk cümbüşü havuzumuzun adı da Şampamya. Jeotermik bir havuz olan Şampanya havuzunda gördüğünüz turuncu renkli kısım bir tür bakteri gurubunun ve karbondioksidin reaksiyonu sonucu oluşmuştur. Bunun yanında da suyun yüzey sıcaklığı 74 santigrat derecedir. Derinlere inildikçe artan sıcaklık bu suyun sıcaklığını bir magma havzasından aldığını gösteriyor.



Büyük Mavi Delik (Belize)
Buzul çağlarda meydana gelen bir takım çökme ve çözünmeler sonucu oluşmuştur. Denizin çok sığ yerinde meydana gelen bu denizaltı çöküntüsü ortaya bu eşsiz manzarayı çıkarıyor. Çöküntünün çapı 300 metre olmakla beraber derinliği ise 125 metredir. Kuvatener buzul çağında meydana geldiği tahmin edilen bu çöküntünün derinliğinden kaynaklı koyu lacivert rengi, sığlıktan kaynaklı açık mavi ile ortaya eşsiz bir manzara sunmakta.



Puente del Inca (Arjantin)
Resimde gördüğünün doğal kaya köprülerinde bulunan turunculuk bakterilerden meydana gelmektedir. Bölgede hem bir akarsu kaynağı bulunması, hemde kükürt varlığının yüksek olması bakteriler için uygun üreme şartlarını sağlamıştır. Bu sebeple üreyen ve varlığını devam ettiren bakteriler kayaçlarda bu renk cümbüşünü ortaya çıkarıyor.



Bryce Amfitiyatrosu (Bryce Kanyonu Milli Parkı, Utah, ABD)
Doğa ananın zevki gerçekten bir başka. Resimde gördüğünüz dünyanın en büyük kanyonlarından olan Bryce, doğal yollardan oluşmuştur. Rüzgar, yağmur ve erozyon sonucu kimyasal ve fiziksel çözünmeler ortaya bu görüntüyü çıkarmaktadır. Doğaseverler tarafından sürekli ziyarete uğrayan bu mekanda bazı tepelerin içlerinde küçük küçük gölcükler de bulunmaktadır. Bazı insanlara göre burası eski çağ insanları tarafından yapılmıştır. Tabi bilim bunu reddetmekte.

YERALTI ŞEHİRLERİ

 

Geçmiş dönemlerde yerin altına inşa edilen şehirlerin ve yapıların çok büyük bir önemi ve işlevi bulunmaktaydı. Doğal afetlerden, savaşlardan, vahşi hayvanlardan korunmak amacıyla yapılan ve günümüze ulaşan yeraltı şehirleri bulunmaktadır. Bu yeraltı şehirlerinden en çarpıcı olanların başında hiç şüphe yok ki, Kapadokya’da bulunan Derinkuyu yer altı şehridir. Farklı amaçları da olan bazı yeraltı şehirleri ve yapılarını sizler için derledik. İşte,dünyanın en gizemli yeraltı şehirleri;

 

Derinkuyu yeraltı şehri – Kapadokya / Türkiye: Dünyanın en gizemli ve en ünlü yer altı şehirleri arasında olan Derinkuyu, yaklaşık 40 bin kişiyi her türlü ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde inşa edilmiştir. Hıristiyan inancına sahip insanların canlarını korumak için yaptıkları yeraltı şehrinde bir de kilise bulunmaktadır. Şehrin her katını koruyan büyük ve ağır taş bloklar inşa etmişler, şehrin alt katmanlarını koruma altına almaya çalışmışlardır. Gidilip görülmesi gereken yerlerin başında gelmektedir.
 
  

Petra – Ürdün: M.Ö. 6. yüzyılda Hor Dağının eteklerinde inşa edilen Petra yeraltı şehri, Unesco dünya mirası listesinde de yerini almıştır. 
  

Petra yeraltı şehrinde büyükçe bir kale, görkemli bir tiyatro ve şehir merkezi olan bir meydan da bulunmaktadır. Tarihe meraklıysanız, görmeniz gereken yerlerden biri…

  

Wieliczka Tuz Madeni – Polonya: Oldukça eski bir kaya tuzu madeni olan Wieliczka, ülkenin en fazla turist ağırlayan alanlarındandır. Bütünüyle kaya tuzu oyularak yapılmış bir katedral ile birçok heykel bulunan bu maden, 1996 yılında üretime kapatılmış ve müze haline getirilerek turizme açılmıştır.

  

 Madende görülen her türlü eşya kaya tuzu işlenerek çalışan işçiler tarafından yapılmıştır. Madendeki nefis göl de görülmeye değer diğer bir ayrıntıdır.

  

Yerebatan Sarnıcı – İstanbul / Türkiye: Yeraltına inşa edilmiş olan yapılardan biri de Yerebatan Sarnıcıdır. 

 

Yapılış amacı ticaret ve sanatsal çalışmalar için olup, daha sonraları Bizans İmparatoru Justinianus tarafından şehrin su ihtiyacını karşılamak için su sarnıcına dönüştürülmüştür.

  

Moskova Metrosu – Rusya:
Yeraltına inşa edilen yapılardan biri olan Moskova Metrosu, II. Dünya savaşından önce inşa edilmiştir. Oldukça yüksek tavanları, mermerlerle kaplanmış olan duvarları ve birçok özelliği ile burayı görenleri hayretler içerisinde bırakan bir yapıdır. Yıllık 3 milyara yakın insan Moskova Metrosunu kullanmaktadır.

 

Kaya Ormanı – Çin: Çoğu 10 metreden yüksek jilet görünümlü bu dağlar UNESCO’nun Dünya Mirası listesinde yer alıyor. 270 milyon yıl önce oluşan bu kayalıklar bir zamanlar deniz altında yer alıyormuş. Kumtaşı ve kireçtaşı birikintileri yüzeye çıkınca erozyon sonucu bu ilginç şekillere bürünmüşler.

 

Çikolata Tepeleri – Filipinler: Bohol eyaletindeki bu kireçtaşından oluşumların sayısı 1500’ü buluyor. Normalde çimenlerle kaplı olan bu tepecikler kurak mevsimde bu hale geliyor.

  

Dev Geçiti – Kuzey İrlanda: Bu dev altıgen sütunlar siyah bazalttan oluşuyor. Toplam 40 bin adedi bulan bu oluşumlar 50-60 milyon yıl öncesi gerçekleşen yanardağ patlamalarına dayandırılıyor.

ABD’nin Arizona ile Utah eyaletleri arasındaki bölgede bulunan bu olağanüstü doğal yapı, kumtaşının 190 milyon yılda oluşturduğu kayalardan meydana geliyor

 
.
Bazıları kurgu filmlerindeki bilinmeyen gezegenleri andıran bu bölgelerin tamamı doğal oluşumlar. Ancak kimilerinin nasıl oluştuğunu açıklama konusunda bilim insanları bile kifayetsiz kalıyor...

  

Jurassic döneminde yani yaklaşık 190 milyon yıl önce oluşan bu bölge Navajo kumtaşıyla kaplı. Kayaçların aşınmasıyla dalgalı bir görünüm ortaya çıkmıs


Ayvadisi Arjantin’de uzak bir bölgede bulunan Ischigualasto adındaki bu vadi, rüzgar erozyonları sayesinde inanılmaz görüntüde yuvarlak kayalarla kaplı. 

 

Vadinin eski dönemlerde verimli bir zemine sahip olduğu, bulunan fosiller sayesinde bilinmekte.
 


Mozaik Kaldırım, Tazmanya
Mozaik Kaldırım, dünyanın katı dış katmanlarının çok nadiren oluşturduğu tortul yapılardan meydana geliyor. Yeryüzü kabuğunun baskısıyla kırılan kayalar, dörtgen bloklar halinde çatlamış ve katmanlar oluşturmuş.

 

  Beyaz Çöl, Mısır “Sahara El Beyda” olarak bilinen Beyaz Çöl, ismini sarı kumlu çöllere kıyasla sahip olduğu beyaz kumlardan alıyor. Çöldeki devasa kayaları da güçlü fırtınaların oluşturmuş.

  

Kan Gölü Kaplıcası, Japonya Kaplıcanın adını nereden aldığını anlamak için sularına bir göz atmak yeter. Kan Gölü Kaplıcası, dokuz sıcak su kaynağından oluşuyor. Japonya’nın Beppu bölgesinde bulunan kaplıcanın suları, içerdiği yoğun demir nedeniyle bu renge sahip.

  

Salar de Uyuni, Bolivya Salar de Uyuni, Bolivya’nın güneybatısında kalan dev bir tuz gölü. Gölün özelliği, sadece bir karış yüksekliğindeki suların gökyüzünü bir ayna gibi yansıtması. Bu özelliği Salar de Uyuni’yi dünyanın en büyük yer aynası haline getiriyor.
  
  

Benekli Göl, Kanada
Dünyanın mineral yoğunluğu bakımından en zengin göllerinden biri olan Benekli Göl, ABD sınırından 1.5 km ötede bulunuyor. Yazları beyaz, yeşil ve sarı renge bürünen mineral kaynağı gölün üzerinde oluşan doğal patikalarda yürüyüş yapabilirsiniz.

  

Rio Tinto, İspanya İspanya’da Sierra Morena dağlarında bulunan Rio Tinto, kan kırmızısı rengiyle ünlü. Yoğun demir içeren nehrin civarında, 5 bin yıllık bakır, altın ve gümüş madenleri yer alıyor.

  

Mistik ve Gizemli Bagan Bölgesi, Myanmar (Burma)Myanmar’da geniş bir araziye yayılmış 2000’den fazla tapınağı içinde barındıran Bagan bölgesi. Zamanında Burma krallarına da başkentlik yapmış olan bu antik şehrin kesinlikle mistik bir havası var. 

  



Trolltunga Kayalığı, Norveç Norveç, Odda’daki 700 m etre yükseklikteki bir dağın üzerinde bulunan Trolltunga Kayalığı kesinlikle görüntüsüyle büyülüyor.

   

Sonunda 1 Fincan Çayın Sizi Beklediği Qinling Dağı Yürüyüş Parkuru, Çin Çin’in Shaanxi Eyaleti Qinling dağlarında yer alan bu yürüme yolu dünyanın en tehlikeli yürüyüş yolları arasında. Bu dağ Taoizmin kutsal dağlarından biri olarak kabul ediliyor ve yol boyunca Tao manastırları ve diğer sembolik öğeler bulunuyor. Bu patika yaklaşık 2133 metre yüksekliğinde ve bu parkurda yürümek gerçekten büyük bir casaretin de ötesinde çılgın olmayı gerektiriyor.

  

  Adrenalin Deposu Bisiklet Parkuru Moher Kayalıkları, İrlanda İrlanda’da bulunan Moher Kayalıkları, dünyanın en tehlikeli ve en korkunç dağ bisikleti parkuru olarak kabul edilir. Fakat maceracı biriyseniz ve bu alanda tecrübeniz varsa tam bir adrenalin patlaması yaşayacağınız garanti.

  

Efsanevi Tiger Nest Monastery (Kaplan Yuvası Manastırı), BhutanBhutan’da bulunan Paro Vadisi’nde 1000 metre yükseklikte kurulan Tiger Nest Monastery (Kaplan Yuvası Manastırı) Bhutan’ın en kutsal yerlerinden. Rivayete göre ikinci buda olarak kabul görülen Guru Rinpoche bir kaplan sırtında bu tepeye uçmuş ve buradaki bir mağarada meditasyona başlamış ve bu meditasyon sürecinden geçerek 8 formda enkarne olmuş. Eski adı Taktshang Geomba olan manastır, 1692’de inşaa edilmiş fakat 1998’de yaşanan bir yangın sonrasında yeniden yapılmıştır.

  

Grönland’ta bulunan Buz Kanyon, 800 km uzunluğa, 800 metre derinliğe sahip kanyonun, dört milyon yıl önce, buzul tabakası henüz oluşmamışken, oradan akan büyük bir nehir tarafından oyulduğu düşünülüyor. Kanyonu kaplayan 3 km kalınlıktaki buzul tabaka öyle ağır ki, daha önce deniz seviyesinden 500 metre yüksekte olan Grönland’ın ortası çökmüş ve bugün deniz seviyesinden 200 metre aşağıda.



Dudak Uçuklatan Tianmen Dağı Ulusal Parkı, Çin Çin’deki Tianmen Dağı Milli Park içerisinde bulunuyor. 
 

Bu dağda bulunan 131 metre yüksekliğindeki Cennet Kapısı Deliği en çok ilgi gören yerler arasında. Dağa çıkmak için 7455 metre uzunluğundaki dünyanın en uzun teleferiğine binmeniz gerekiyor.
 

El Yapımı Çukur Mirny, Yakutistan, Rusya
Dünyanın en büyük ikinci insan yapımı çukuru olan Mirny, Sovyetler Birliği’nin elmas talebini karşılamak amacıyla Stalin tarafından inşaa ettirildi. Çukur derinleştikçe kazmak daha da zorlaştığı için maden terk edildi. Yaklaşık 525 metre derinliğinde ve 1.25 kilometre çapında olan çukurun üstünde uçuş yapmak yasak, zira birkaç helikopter çukur üstündeyken yer çekimine maruz kalıp düşmüş. Bu çukur insanoğlunun doğanın dengesiyle nasıl oynayabileceğinin bir kanıtı niteliğinde.

 

Ters Kuyu Quinta da Regaleira, Portekiz Ters Kuyu Quinta da Regaleira, Portekiz Quinta da Regaleira, Sintra, Portekiz’de bulunan 27 metre derinliğinde bir kuyu. (Aslında ters bir kule) Seçtiğiniz yöne göre toprağın derinliklerine veya ışığın büyüsüne seyahate çıkabilirsiniz.

  

Diken Üstünde Bir Hayat İçin Aogashima Adası, Japonya Japonya’nın Başkenti Tokyo’nun açıklarında bulunan volkanik ada Aogashima, görüntüsüyle gerçekten büyülüyor. 

 

Harikalar diyarı diyebileceğimiz bu ada hayallerinizin yaşam alanı olabilir fakat uzun süredir aktif olmayan volkanın faaliyete geçmesi her zaman muhtemel.

 

Mola Verilmemesi Gereken Yarım Kubbe Dağı, Yosemite Ulusal Parkı, ABD
Yosemite Ulusal Parkı California’daki Sierra Nevada’da bulunuyor. Bu park her yıl 3.5 milyon turist tarafından ziyaret ediliyor. 
 
1983 yılından beri UNESCO Dünya Mirası’na dahil olan ulusal park, granit kayalıklar, şelaleler, berrak akar sular ve dev sekoya ağaçlarıyla bezeli. Halen parkın %95’inde vahşi yaşam devam ediyor. Fotoğrafta gördüğünüz yer ise, Yosemite Ulusal Parkı içerisinde bulunan Yarım Kubbe Dağı. Bu antik granit kubbe 1432 metre yüksekliğe ulaşıyor ve buraya tırmanmak ve manzaranın tadını çıkarmak için oldukça büyük bir cesaret gerekiyor.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

buttons=(Accept !) days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !