Kurtarma ekipleri, Fransa'nın yanmış biyoçeşitlilik etkin noktasında kaplumbağaları kurtarmak için yarışıyor


Kurtarma ekipleri, Fransa'nın yanmış biyoçeşitlilik etkin noktasında kaplumbağaları kurtarmak için yarışıyor

Antenler ile donatılmış, yaklaşık yirmi uzman gönüllü, Hermann'ın kaplumbağalarından sağ kalanları arıyor.

Ölümcül sessiz ve kavrulmuş bir manzarada, Fransız bilim adamı Dominique Guicheteau ön tarafa uzanır, elini bir kayanın altına sokar ve bir Hermann'ın kaplumbağasını çıkarır.

Bu, en azından, azgın orman yangınının güney Fransa'daki gösterişli tatil beldesi Saint Tropez yakınlarındaki bir biyolojik çeşitlilik sıcak noktalarından acımasız geçişinden kurtulmuş gibi görünüyor .
Dört gün boyunca itfaiyeciler iki kişinin ölümüne ve binlerce kişinin kaçmasına neden olan yangınla mücadele etti. Birkaç kilometre ötede mücadele devam ediyor.

Antenler ile donatılmış, yaklaşık 20 uzman gönüllü Perşembe günü, 241 koruma altındaki türe ev sahipliği yapan bölgede hala siyah ve sarı desenli kabuklu yaratıkları aramak için .

Grup şimdiye kadar 31 canlı ve bir ölü buldu. Ancak mutlu ortalama tesadüf olmaktan uzaktır.

Plaine des Maures doğal rezervinin bilimsel direktörü Guicheteau, "Kaplumbağaların alevlerden koruyan kayalar sayesinde hayatta kalabileceğini bildiğimiz alanlara yöneldik" diyor.

Kaplumbağalar su dolu bir kaba daldırılır, tartılır ve ölçülür. Gönüllüler daha sonra onları, kış uykusuna yatmadan önce sonbaharı ve yağmuru çimenlerle beslemek için beklemek zorunda kalacakları, şimdi yanmış doğal ortamlarına dikkatlice geri koydular.

İklim değişikliğinin neden olduğu kuraklık ve sıcak hava dalgaları tarafından güçlendirilen orman yangınları Avrupa'nın bazı bölgelerini tahrip ederken, korumacılar vahşi türlerin kaderi konusunda giderek daha fazla endişe duyuyorlar.


Güney Fransa'da çıkan bir yangın iki kişiyi öldürdü ve binlerce kişiyi kaçmaya zorladı.

'Ekolojik felaket'

WWF International'ın küresel vahşi yaşam uygulama lideri Margaret Kinnaird bu hafta AFP'ye verdiği demeçte, "Doğal kalıpların dışına düşen yangınlar, duman ve alevlerle doğrudan temas yoluyla öldürülen veya yaralanan ya da geniş habitat tahribatına maruz kalan vahşi yaşamın hayatta kalmasını tehlikeye atıyor."

İklim değişikliği, bölgeleri kurutan kuraklıkları artırarak, orman yangınlarının kontrolden çıkması ve benzeri görülmemiş maddi ve çevresel hasara yol açması için ideal koşullar yaratıyor .

Fransa'nın yazın en kötü yangınında, mantar meşeleri ve kavaklarla dolu ve yarasalara, ağaç kurbağalarına ve diğer sürüngenlere ev sahipliği yapan kurak Plaine des Maures doğal koruma alanının yarısı yandı.

Hermann'ın kaplumbağası, IUCN'nin Kırmızı Tehdit Altındaki Türler Listesi'nde zaten "savunmasız" olarak sınıflandırılmıştır.

Bilim adamları, Var bölümünde yaklaşık 15.000 ve doğal rezervde 10.000 olduğunu tahmin ediyor.


Kaplumbağalar ilk olarak yaklaşık 250 milyon yıl önce Dünya'da ortaya çıktı.



Hermann'ın kaplumbağası, IUCN'nin Kırmızı Tehdit Altındaki Türler Listesi'nde zaten "savunmasız" olarak sınıflandırılmıştır.

Park koruyucusu Marie-Claude Serra, "Fransa'da benzeri olmayan bir ekolojik felaket " dedi.

Kaplumbağanın yavaşlığı alevlerden kaçmayı zorlaştırsa da, tokluğunu çağlar boyunca kanıtladı - ilk olarak 250 milyon yıl önce Dünya'da ortaya çıktı.

Carnoules'teki Kaplumbağaları Gözlem ve Koruma İstasyonunun başındaki Sebastien Caron, AFP'ye sahada verdiği demeçte, "Kaplumbağa birkaç hafta oruç tutabilir, ancak yangın riski susuz kalmasıdır."

Caron, eğer kaplumbağa alevleri geçerse, muhtemelen daha sonra hayatta kalacak, diyor.

Ancak 60 yaşına kadar yaşayabilen türün üremesi üzerindeki kesin sonuçların ancak yaklaşık 30 yıl içinde bilineceğini de ekliyor.

https://phys.org/news/2021-08-rescuers-tortoises-france-burnt-biodiversity.html

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

buttons=(Accept !) days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !