Mitolojinin Masum Günahkarları Danaides kızları'

 

Mitolojinin Masum Günahkarları Danaides kızları'

Yunan mitolojisinde Danaid'ler (Danaids, Danaides, Danaus Kızları) diye bilinen elli kız kardeş, Danaos'un kız çocuklarıdır. Danaos'un bir de Aigyptos (Aegyptus) adından ikiz erkek kardeşi vardır ki onun da elli tane erkek çocuğu vardır. Elli güzel kıza elli oğul bir tesadüf olmakla birlikte sonradan bir çeşit eş, kısmet gibi zorunluluk içeren bir duruma dönüşmüştür. Hikaye delikanlıların, amcaları olan Danaos'a gidip bu elli genç kıza (Danaid'ler) talip olmasıyla başlamaktadır.

Danaos kızlarını bu genç çocuklara vermek istememiş, zaten Danaid'ler de bu çocuklarla evlenmek istememişlerdir. Fakat Aigyptos ile elli oğlu kızları almayı kafasına koymuştur. Bunun üzerine kızların babası Danaos, Danaid'leri bir gemiyle Yunanistan'ın adalarından biri olan Argos'a kaçırmıştır. Ama genç delikanlılar da bir süre sonra adaya yerleşmiştir. 


Olaya Argos'un halkı da karışmış, kızlara sahip çıkmıştır (Burada büyük bir parantez açıp Danaos'un bir şekilde ikna olup kızlarını delikanlılara vermeye kabul ettiğini ve evlendiğini söyleyelim. Nasıl olmuşsa olmuş ama aradaki bu boşluk günümüze kadar doldurulamamıştır). Danaos düğünden sonra ilk gece kızlarının hepsine bir hançer vermiş ve "geceleyin eşlerinizi öldürün" demiştir. 

Kızlar babalarının dediğini yapmış ve gece eşlerini hançerleyerek öldürmüşlerdir. Fakat içlerinden birisi -Danaos'un en küçük kızı- Hypermestra kocası Lynkeus'u öldürememiştir. Mışıl mışıl uyuyan eşine kıyamayıp öldüremeyen Hypermestra, Lynkeus'u uyandırıp her şeyi anlatmış ve birlikte olmuşlardır. Bu birliktelikten Abas adında bir çocukları olmuştur. Kaynaklardan birisi babasının buna kızıp kızını zindana mahkum ettirdiği yönündedir, diğeriyse karı kocanın birlikte kaçtığıdır.

Geride kalan Danaid'ler ise (kırk dokuz kardeş) işledikleri suçtan dolayı cezalandırılmış ve yeraltına gönderilmiştir. Cezaları ise oradaki ırmaktan her tarafı delik deşik olmuş çanaklarla günahlarından arınmak için bir küveti doldurmak olmuştur (ancak küvetteki suyla yıkandıklarında affedileceklerdi). Küveti bir türlü dolduramayan Danaid'ler varacakları yere de hiçbir zaman varamamış ve cezaları ömürleri boyunca sürmüştür.

Amca oğullarıyla evlenmemek için babaları Danaos yöneticiliğinde Argos'a kaçıp sığınan Danaos kızlarının serüveni Aiskhylos'un en eski tragedyası sayılan "Hiketides" (Yalvarıcı Kadınlar) oyununa konu olmuştur. Danos kızlarından meydana gelen ve oyunda çok önemli bir rol oynayan koroda bu kızların Aigyptos oğullarına varmaktan ve özellilke erkeklerle birleşmekten duydukları ürküntü ve tiksinti dile gelmektedir.


Erkeklere karşı Amazon'ların tutumunu andıran bu davranış hem doğal (çünkü Aigyptosoğulları fazla yakınlarıdır), hem doğadısı sayılmaktadır (çünkü Danaos kızları doğa kanunu olan evliliğe de karşı koyarlar). Babalarının öğütlediği suçu, Danaos kızları işleyip kocalarını öldürdükleri.

Arzudan gözlen kararmış amca oğulları,

Güvercinlere saldıran çaylaklar gibi,

Yasak gerdeklerin avcıları gibi,

Koşup gelecekler onların ardından.

Ama tanrı hoş görmeyecek birleşmelerini.

Pelagos topraklarında kalacak ölüleri.

Karanlıkta pusu kuran kadın yüzlü cinayet

Hakkından gelecek hepsinin bir gece:

Her gelin öldürecek güveysini,

Kızıl kanlara boyanacak hançerleri.

Böylesi gelin güveylik düşman başına! Bir tek gelin yalnız,

ana olmak hevesiyle Gevşeyip öldürmeyecek güveysini,

İkisi de kötü yollardan birisini seçecek,

Katil olacağıma kahpe olurum, diyecek.

Ve işte ondan doğacak Argos'ta bir kral Soyu.


Ölüler ülkesinde Danaos kızlarının cezalandırılması, onların dibi delik bir fıçıyı sonsuzluğa dek doldurmak için uğrasmaları işkencesi efsaneye sonradan katılmış bir motif olsa gerek. Klasik Yunan yazarlarında bu motif yoktur.







Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

buttons=(Accept !) days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !