Fransız arkeolog: İlk Çağlarda Kullanılan Eşyalar Sanıldığı Gibi Dünya’dan Değil Uzaydan Gelen Demirden Yapılmışlar


İlk Çağlarda Kullanılan Eşyalar Sanıldığı Gibi Dünya’dan Değil Uzaydan Gelen Demirden Yapılmışlar

King Tut'un Hançeri 'Bu Dünyanın Dışında'

Mısır firavunu Tutankhamun'un mezarında bulunan demir hançer, Demir Çağı'ndan yaklaşık 200 yıl öncesine, MÖ 1350'ye tarihleniyor. (İmaj kredisi: Albert Jambon)

Eski zanaatkarların bu metal eserleri, göktaşları tarafından Dünya'ya taşınan demir ile dış uzaydan yaptıklarını gösteren yeni araştırmaya göre, Bronz Çağı'nda nadir bulunan demirden yapılmış hançerler, baltalar ve mücevherler kelimenin tam anlamıyla bu dünyanın dışında.

Bu bulgu, Antik Yakın Doğu'daki Bronz Çağı'nda birkaç zanaatkârın, demiri Dünya'nın kabuğundan eriterek yapmayı bildiği fikrini alt üst ediyor.
 
Fransız arkeo-metalurjist ve Paris'teki Pierre ve Marie Curie Üniversitesi'nde profesör olan çalışma yazarı Albert Jambon, bunun yerine, Bronz Çağı metal işçilerinin bu hazineleri yapmak için göktaşları aradıklarını söyledi. [ King Tut'un Hançeri ve Diğer Eski Demir Nesnelerin Fotoğraflarına Bakın ]

Jambon, çalışmada, "Bronz Çağı'ndan gelen demir meteorittir ve Tunç Çağı'nda erken gelişmiş [erken] eritme hakkındaki spekülasyonları geçersiz kılıyor" dedi.

 
Portatif analizör, X-ışınları ile tahribatsız bir tarama kullanarak nesnelerin kimyasal bileşimini tespit edebilir. (İmaj kredisi: Albert Jambon)

Jambon, Firavun Tutankhamun'un Mısır'daki mezarından bir tanesi de dahil olmak üzere eski demir hançerleri, demir baltaları ve antik Yakın Doğu ve Çin'den gelen demir mücevher parçalarını metallerini belirlemek için X-ışını taramalarıyla test etti.

Geçen yıl, X-ışını floresan (XRF) spektrometrisi kullanılarak yapılan bir çalışma , Tutankhamun'un hançerinin yaklaşık yüzde 11 nikel ve eser miktarda kobalt içeren demirden yapıldığını belirledi: Dünya'ya yağan demir göktaşlarının çoğunda bulunan dünya dışı demirin bir özelliği milyarlarca yıldır.
 
 
Arkeo-metalurji uzmanı Albert Jambon, taşınabilir bir X-ışını floresan analizörü ile demir bir göktaşı tarar. (İmaj kredisi: Albert Jambon)

Her yıl Dünya'ya çarpan demir meteoritlerin çoğunun, gezegenimsilerin metal ağırlıklı çekirdeklerinde - güneş sisteminin ilk aşamalarında güneşin yörüngesinde dönen gezegen öncesi enkaz diskindeki küçük cisimlerde - oluştuğu düşünülüyor.

Sonuç olarak, bu göktaşları yüksek düzeyde nikel veya kobalt içerir. Buna karşılık, gezegenimizin dış kabuğundan çıkarılan karasal demir cevherlerinden eritilen demir, demir açısından zengin uzay kayalarında bulunan seviyelerden çok daha az, yüzde 1'den daha az nikel veya kobalt içerir.

Jambon, müzelerdeki diğer antik demir nesneleri ve demir göktaşlarını ve ayrıca Avrupa ve Orta Doğu'daki özel koleksiyonlardaki demirleri taramak için taşınabilir bir XRF analizörü kullandı.

Araştırması, test edilen eserlerdeki tüm demirin karasal eritmeden değil meteorlardan geldiğini gösterdi, WordsSideKick.com'a bir e-postada söyledi.

Jambon , bulguların , muhtemelen Anadolu ve Kafkasya'da yaklaşık 3.200 yıl önce karasal demir cevherinden ergitme demirinin keşfine kadar bu metalin tek kaynağının demir meteoritleri olduğunu ileri sürdü .

Antik demir

Jambon; kuzey Suriye kıyısındaki Ugarit'ten MÖ 1400'e tarihlenen bir balta; Türkiye'de Alaça Höyük'ten MÖ 2500'e tarihlenen bir hançer; ve Tutankhamun'un mezarından MÖ 1350 tarihli üç demir nesne - bir hançer, bir bilezik ve bir koltuk başlığı.

  
Kuzey Suriye kıyısındaki Ugarit'ten gelen demir balta, MÖ 1500'e, yani demir eritmenin icadından yaklaşık 300 yıl öncesine tarihleniyor. (İmaj kredisi: Albert Jambon)

Bazı arkeologlar, bu erken dönem demir nesnelerin, teknolojinin erken Demir Çağı'nda yaygınlaşmasından yaklaşık 2000 yıl önce, belki de kazara veya deney yoluyla demir cevherinin "erken gelişmiş" eritilmesiyle yaratılmış olabileceğini öne sürdüler .

Ancak Jambon, araştırmasının, MÖ 1200 civarında Yakın Doğu'da Demir Çağı başlayana kadar eritilmiş demirin bilindiğine dair hiçbir kanıt bulunmadığını söyledi. [ Fotoğraflar: Güney Levant'tan Antik Mezar ve Metal Alet ]

Jambon, "Metinlerden, Tunç Çağı boyunca demirin altından 10 kat daha değerli olduğunu biliyoruz." Dedi. "[Ama] Erken Demir Çağı'nda, fiyat bakırınkinden çarpıcı bir şekilde düştü ve demirin bronzun yerini oldukça hızlı bir şekilde almasının nedeni bu."

Yaptığı analizde ayrıca Tutankhamun'un hançeri, bileziği ve koltuk başlığının en az iki farklı göktaşının demirinden yapıldığını gösterdiğini, antik çağda değerli demir göktaşları için aktif bir arama yapıldığını düşündürdüğünü söyledi.

uzaydan gelen metal

Jambon, XRF spektrometrisi ile daha eski demirleri taramayı umuyor, ancak özellikle Suriye ve Irak gibi çatışma bölgelerinde bu maddelere erişim her zaman mümkün olmuyor . Müzelerdeki eserleri incelemek bile zor olabilir, dedi.

 
Türkiye'deki Alaça Höyük'ten gelen bu demir hançer, MÖ 2500'e, demir eritmenin icat edilmesinden yaklaşık 1000 yıl öncesine tarihleniyor. (İmaj kredisi: Albert Jambon)

"Belirgin nedenlerden dolayı, küratörler eserleri yabancı bir kuruma taşımak konusunda isteksizler ve bu yüzden seyahat etmemiz gerekiyor" dedi: "Taşınabilir XRF analizörü anlaşmayı bu yüzden değiştirdi."

Jambon, araştırmasının Dünya'daki en eski eritilmiş demirler için bir avın temelini oluşturacağını umuyor. Jambon, "İlk ütüler, meteoritik demirden belirgin şekilde farklı olan kimyasal bileşimlerinden tanınacaktır." Dedi. "Bu tür analizler 1300 [BC] ile 1000 BC arasındaki tüm demirler için yapılmalıdır"

Journal of Archaeological Science dergisinin Aralık sayısında yayınlanan çalışmada, "[Bu yöntem] ilk eritme operasyonlarının ne zaman ve nerede gerçekleştiğini, yeni bir çağın eşiğini izleme olasılığını açıyor" diye yazdı .

 

Bazıları geçmiş dönemlerde ustaların yer kabuğunu kullanarak demir dökmeyi bildiklerini iddia ederler.

kaynak: https://www.livescience.com/61214-king-tut-dagger-outer-space.html


Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

buttons=(Accept !) days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !