OĞLANLARLA OYNAŞMAK










OĞLANLARLA OYNAŞMAK

Afganistan'da herkesin bildiği sır, "oğlanlarla oynaşmak"
BBC tarafından hazırlanan bir belgesele göre, Afganistan"da genç erkekleri cinsel tacize maruz bırakan eski bir gelenek, ülkenin tümünde artış kaydediyor. Geceleri geç saatlerde düzenlenen davetlerde, erkek çocuklar kadın giysisi giyerek (zenne) davetteki erkekler için dansediyor. Çoğuna yapma göğüsler, ayaklarına zilli halhallar takılıyor. Çevredekiler dansçıya para takıyor.

"İktidara gelen yeni hükümetle birlikte baçabaze geleneğinin ortadan kaybolacağını umuyorduk.
Maalesef, Afganistan"ın hemen her bölgesinde artıyor bu âdet"
diyor Afgan siyasetçi Abdülkabir Uçgun.

Bu, kadınlarla erkeklerin aynı sosyal ortamlarda buluşmadığı Afganistan"da, çok eskiden beri uygulanan bir gelenek.Zaten baçabaze, kelime anlamı olarak, "oğlanla oynaşmak" demek. Ama işin rahatsız edici tarafı, bu davetlerin sona ermesinden sonra erkek çocukların otellere götürülmesi ve
bazen birkaç erkekle birlikte cinsel ilişkiye girmek durumunda kalmaları...

Davetlerde oynatılan genç erkekler, genellikle yetimler ya da yoksul ailelerin çocukları. Erkek çocuklarına kadın giysileri giydirip oynatan erkeklerse, genellikle zengin ve güçlü konumlardaki insanlar.

Konuşulmayan gerçek
Ancak Afganların "baça" diye adlandırdıkları bu zennelerden yaşadıklarını anlatmaya razı olacak birini bulabilmek kolay olmadı. Nihayet Afganistan"ın kuzeyindeki arpa tarlalarında bir çocuk ona yaşadıklarını anlatmayı kabul etti. Asıl ismi gizli tutulan 15 yaşındaki bu çocuktan Ümit diye bahsedeceğim.

Ümit, annesinin işsiz olduğunu anlatıyor. İki tane de küçük erkek kardeşi varmış. Davetlerde zennelik yaptığını işittiğimi söylüyorum Ümit"e. Doğruluyor.

Davetlere çağrılırsa kadın kıyafeti giyerek gidip oynadığını anlatıyor. Bunun karşılığında kendisine 50 ila 100 afgani yani 1-2 dolar veriyorlarmış. Özel davetlerde oynamaya 10 yaşındayken başlamış. Babası öldüğünde...

Bazen geceleri aç açına yattıklarını anlatıyor. Günde iki dolar getirecek iş yaptığında yiyecek alabiliyorlarmış. Ümit, bu adamların kendisiyle cinsel ilişkiye girdiklerini söylüyor. Canı yanıyormuş. Büyük acı çekiyormuş.

 
 
Ancak polise ya da başka bir merciye gitmemiş. Kendisini istismar edenlerin zengin adamlar,
genellikle de işadamları olduğunu anlatıyor... Bu insanların çok zengin olduklarını ve polisin bunlara birşey yapamayacağını söylüyor. Afganistan"da on binlerce çocuk yoksulluğun pençesinde Bu bölgede, baçabaze yani zenne oynatma geleneğinin gayet yaygın olduğu açık.

Yetkililerin erkek çocuklarını korumak için ne yaptıklarını öğrenmek amacıyla, Cuzcan eyaleti Emniyet Müdür Yardımcısı Muhammed İbrahim"le buluşuyorum.
"Son 4 - 5 yıldır hiçbir baçabaze olayı meydana gelmedi. Bizim bölgemizde artık böyle birşey olmuyor. Emniyet güçlerinde 30 yılı aşkın zamandır çalışıyorum, böyle bir olayla karşılaşmadım ben." diyor.

Düğünlerde görmek güç değil
Muhammed İbrahim 30 yıllık meslek hayatında baçabaze geleneğinin uygulandığına tanık olmadığını söylüyor ama, ben, Afganistan"ın kuzeyinde bir davette zenne oynatıldığını görmenin gerçekten de zor olup olmadığını araştırmaya koyuluyorum.

 


TALİBAN DÖNEMİ
BBC muhabiri David Loyn, bu uygulamanın Taliban döneminde de gündeme geldiğini anlatıyor:
Bu daha çok güneydeki, Peştu dilini konuşanların yaşadığı kesimlerde görülen, bilinen bir gelenekti.
Taliban"ın yükselişiyle ilgili bir sürü efsane ve öykü anlatılır.

Ama bana, Molla Ömer"a çok yakın olan yüksek rütbeli bir komutanın anlattığı şuydu:
Taliban hareketi ilk ortaya çıktığında bir köyde mollaymış. 1990"ların başlarında birbirine rakip Mücahiddin grupları içindeki yolsuzluklardan ve ahlaki değerlerin çöküşünden tiksinen küçük bir grup adam varmış. Özellikle anlatılan birşey de, Kandahar"da görev yapan ve tek bir erkek çocuk için birbirlerine giren iki komutanın hikayesi. Hatta komutanlardan biri tuhaf bir törrenle bu oğlanla evlenmiş bile.

Diğer komutan da aynı oğlan için mücadeleye girişmiş. Dolayısıyla, Molla Ömer"in ilk başlardaki faaliyetlerinin, sadece Afganistan"ı ticaret yollarına açmak ve genel olarak, güneyde yaşayan halkın hayat koşullarını düzeltmekle kalmadığı; bu sözünü ettiğim uygulamaların da önüne geçmek istediği anlatılıyor. Molla 

Ömer ülkede güç dengesini değiştirecek hareketi başlatarak, söz konusu iki komutanı görevlerinden uzaklaştırmış. Taliban"ın ortadan kaldırmak istediği işte bu tür bir çöküş haliydi. Taliban bu uygulamanın yasaklanması yönünde karar aldı ama polis karakollarındaki sorumlu memurların yanlarında bir sürü erkek çocuk dolanıyordu.

Taliban"ın bu alanda yaptıkları büyük bir ikiyüzlülük aslında. Kamuoyunda eşcinselliğe karşıydılar,
eşcinselleri acımasızca cezalandırıyorlardı ama, aslında, birçok Taliban komutanının emrinde erkek çocuklar vardı ve genç erkeklerin ticareti, eski dönemlerdeki gibi Taliban altında da sürmüştü...
Anhoy yöresinde bir düğün olduğunu öğreniyorum. Orada zenneler olabilirmiş. Beni düğüne götürenler, hazırladığım program hakkında kimseye birşey söylemememi tembih ediyorlar.

Düğün, saat dokuzda, köy gençleri arasında güreş müsabakasıyla başlıyor. Sonra, saat geceyarısını geçince hava değişiyor. Hemen ardından parlak mor elbiseli bir erkek çocuk ortadaki piste çıkıyor ve kolları havada, döne döne dansetmeye başlıyor. Dansı izleyenler arasında küçük erkek çocuklar da var.
Arkalarındaysa, çocuğun dansından gözlerini ayıramayan daha yaşlı adamlar.

Kadın giysileri giymiş bir erkek çocuğun orta yerde oynamasını büyük bir zevkle seyreden yüzlerce adamı izlemek, beni huzursuz ediyor. Afganistan"da derin kökleri olan İslami geleneklere ters düşen bir görüntü bu...
  
  

Peki ya Afgan hükümeti bu işe ne diyor?

Kuzey Afganistan milletvekili Abdülkabir Uçkun, öteden beri bu konu hakkında konuşan bir siyasetçi.
Ama hükümetteki bakanların bile, sorunla yüzleşmeye utandıklarını söylüyor. "İktidara gelen yeni hükümetle birlikte baçabaze geleneğinin ortadan kaybolacağını umuyorduk. Maalesef, Afganistan"ın hemen her bölgesinde artıyor bu âdet... Yerel yetkililerden bunu durdurmalarını istedim; ama hiçbir şey yapmıyorlar. Yetkililerimiz böyle birşey olduğunu itiraf etmeye bile utanıyorlar. Baçabaze yaptıkları için cezalandırılmış kimse görmedim ben..." diyor.

İslami değerlerin büyük ağırlık taşıdığı ülkede bu geleneğe nasıl bakıldığını ülkenin en önemli dini merkezlerinden Mezar-ı Şerif"te, Ali Camii"nin Büyük Mollası"na soruyorum. "Baçabaze İslam açısından caiz değildir. Aslında çocuk tacizidir. Ama adalet sistemimiz çalışmadığı için yaşanıyor" yanıtını alıyorum.

Büyük Molla, "Bu ülke yıllardır kanunsuz ve sorumlu kişi ve kurumlar çocukları koruyamıyor" diyor. Oynatılan oğlanlar küçük yaştayken, özellikle yoksul ve zor durumdaki ailelerin "güzel",
"feminen görünüşlü" çocukları arasından seçiliyor. Sokaklarda arayışa girişen kişiler, çocuklara para ve yiyecek vadediyor.

Kabil"deki Bağımsız İnsan Hakları Komisyonu bu sorunu ele almaya çalışmış. Ancak ülkenin her yerinde çocukların sokaklarda olduğuna, gelir edinmek için her işi kabul etmek durumunda kaldıklarına dikkat çekiyor. Baçabazenin yani zenne oynatmanın ne kadar yaygın olduğunu saptamak imkansız. Bu konuda henüz hiçbir çalışma yapılmamış. Ama ben, bir hafta içinde üç ayrı davete gittim ve hepsinde de zenne olarak oynayan genç erkeklerle karşılaştım...
(Rustem KOBİL-BBC World Service)  ilgili Diğer makale için tıklayın 

 


Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

buttons=(Accept !) days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !