Giysi, Makyaj Gibi Tüm Gereksiz Şeyleri Almayı Bırakıp Hayatında Devrim Yaratan Kadın!

Giysi, Makyaj Gibi Tüm Gereksiz Şeyleri Almayı Bırakıp Hayatında Devrim Yaratan Kadın!

Kapitalizmin karşısında kendi azmiyle durmaya çalışan, farkındalığı ve devriminden sonraki hayata bakışı ile tüm kadınlara örnek olması gereken Michelle McGagh; yaşadığı hayatı anlatıyor. 

İlk duyduğunuzda “ne var bunda” diye tepki gösterenler olabilir fakat günümüz şartlarında bir şeylerden vazgeçebilmek oldukça zor bir hareket. 

Hikayeye başlamadan önce kendinize nelerden vazgeçebilirim diye sormayı denemelisiniz. Eğer kafanızda birden fazla vazgeçme listesi oluşturduysanız, bunlardan vazgeçmek için neyi bekliyorsunuz? Gereksiz uzatmalar ile sizleri boğmadan hemen Michalle’ın hikayesine dönelim.


1- Michalle, “Terzi kendi söküğünü dikemez” sözünün bir örneği. 10 yıl ekonomistlik yapan ama bir türlü kendi bütçesini planlayamayıp bunun sorunlarıyla uğraşmış biri.Yaptığı iş ile hayatını sorgulamaya başlayan Michalle, kendisinin bile kontrol edemediği Ekonomik bir sistemde başkalarının neler satın alıp almamasını belirlemesini mantıklı bulmadı. Çünkü kendisi de tüketim alışkanlığına kendisini kaptırmış ve ıvır zıvır ne varsa satın alan birisiymiş.

 

2- Michelle, 1 yıl boyunca sadece zorunlu ihtiyaçları için para harcamaya karar veriyor. Hayatındaki tüm gereksiz şeylere dur diyebiliyor!

 

3- Kendi ihtiyaç analizlerinden sonra dolabındaki giysileri giymeye, ulaşım ihtiyacını bisiklet ile gidermeye ve sadece evde yaptığı yemekleri tüketmeye karar verdi. Bizlere çok basit gibi gözüken bu tasarruf hareketinden 1 yılda 23.000 dolar biriktirdi.

 

4- Michelle; “Gerçekten ihtiyacım olmayan şeylere büyük paralar ödediğimi fark ettim: daha fazla giysi, barda geçirilen zamanlar, dışarıda içilen kahveler ve daha birçok şey…”

 

5- “Sonsuz bir döngüye kapılmış gibiydim. Reklamların söylediği yalanlara, mutlu olmak için mutlaka para harcanması gerektiğine inanıyordum. Paramın avuçlarımdan sürekli akıp gitmesinden çok sıkıldım. En sonunda kendimi silkeleyip, alışkanlıklarımı tamamen değiştirebileceğimi fark ettim.”

 

6- Köklü kararından sonra harcama yapmaya devam ettiği alanlar: Sağlık sigortası, konut kredi, hayır kurumlarına yaptığı bağışlar, telefon ve internet, ailesine verdiği destek, zorunlu kişisel temizlik ürünleri ve yemek malzemeleri idi.

  

7- Michalle’ın satın almaktan vazgeçtikleri ise: Restoran, kafe, bar gibi mekanlara gitmek, fitness salonu, yeni kıyafetler, güzellik ürünleri, kuaför, otobüs-taksi-metro ve marketlerde gördüğü abur cuburların tümünden vazgeçiyor.

 

8- “Egzersize ihtiyaç duymuyordum, çünkü her yere bisikletle gidiyor ve çikolatadan bile uzak durdum. Yemeklerde ise sadece evde yaptıklarımı tüketiyordum. Dışarı çıkmak istediğimde ise parklarda piknik yapar, tatile çadırla gittim. Ücretsiz ve halka açık konserlere, sergilere gittim.”

 

“Yeme içme harcamalarımı bir yıl içinde çok verimli kullanmayı öğrendim. Her öğlen ve akşam yemeğimi planlıyor, yeni yemekler konusunda da kendimi geliştirdim. Eskiden yemek konusunda iyi değildim ama şuan gayet iyi diyebilirim… İlk aylarda para harcamadan her şeyi kendim yapmaya çalışmak kolay değildi. İnsanın alışkanlıklarından vazgeçmesi kadar zor bir şey yok. Bazen bu kararımdan vazgeçip, alışveriş yapmaya gidesim veya bara gidip sarhoş olana kadar içesim geliyordu. Ya da en basitinden rüzgarlı bir havada yokuş çıkmak yerine otobüse binmek istediğim oluyordu.”

 

9- “Çok önemli bir şeyi öğrendim: iyi vakit geçirmek istediğiniz her an, cüzdanınızı açmanız gerekmiyor.”
 

“Kararımdan sonra birçok ücretsiz konsere ve festivale katıldım. Çevredeki tüm parklarda yürüdüm ve piknik yaptım. Sokak sporlarına, sokak etkinliklerine katıldım ve ilginç şekilde eski yaşantımdan daha çok fazla sergi gezdim.”

“Bir tatil sırasında, Norfolk ve Suffolk kıyısında eşimle bisiklete bindik, geceyi beraber çadırda geçirdik. Bunları daha önce hiç deneyimlememiştim ve şimdi tekrarlamak için sabırsızlanıyorum…”

 

“Bu zaman diliminde kaçırdığım güzel şeylerde oldu. Vizyona yeni giren filmleri izleyemedim, arkadaşlarımla bir kafede oturamadım. Saçlarım bazen garip şekiller aldı. Ya da bir arkadaşımızın evine giderken bir şişe şarap alamadığımız için elimiz boş gitmek zorunda kaldık. Ama bizim için hazırladıkları yemeklerden sonra bulaşıkları yıkadığım için bana teşekkür ettiler.”

10- “Bir yılda olanaksız görünen şeyleri başardım ve 23 bin dolar biriktirdim. Ev kredimin bir kısmını ödemeyi başardım. 25 yıl boyunca sırtımda olacak bir yükün süresini kısaltmayı başardım.”

 

“Bu kararımın ardından çevremdekiler en çok alışverişi özleyeceğimi söylüyorlardı. Ama öyle olmadı. Halen daha çok giysiye ihtiyaç duymuyorum; bir kot ve azıcık parfüm. İhtiyacım olan güzel bir saç kesimiymiş. Bir yıllık maratonun ardından alışveriş merkezlerine koşmadım. Sadece bana süreçte destek olan sevdiklerime ve aileme bira ısmarladım.”

11- “Bu bir yılda en büyük kazancım, maceraya ve yeni insanlara daha açık biri olmamdı. Yeni şeylere evet demeyi öğrendim ve en önemlisi, mutlu olmak için ne kadar az şeye ihtiyacım olduğunu fark ettim.”

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

buttons=(Accept !) days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !